fbpx

САЩ питат Европа откъде ще вземе газ при руско-украинска криза

Правителството на САЩ е провело разговори с няколко международни енергийни компании относно планове за извънредни доставки на природен газ за Европа, в случай че конфликтът между Русия и Украйна наруши руските доставки, информират Ройтерс и Euractiv.bg, позовавайки се на американски държавни служители и източници от индустрията.

Европейският съюз зависи от Русия за около една трета от доставките си на газ, като всяко тяхно прекъсване ще изостри енергийната криза в Европа, причинена от недостиг на гориво.

От информацията става ясно, че от Държавния департамент са се обърнали към бизнеса с въпрос, откъде биха могли да дойдат допълнителни доставки, в случай че са необходими.

В отговор компаниите са изтъкнали, че глобалните доставки на газ са ограничени и има малко наличен газ, който да замести големите количества от Русия.

Говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ не е пожелал да коментира разговорите на САЩ с енергийни компании, но е потвърдил, че тече планиране при извънредни ситуации.

Изтгочник от средите на индустрията обаче е заявил, че САЩ са обещали да помогнат на Европа, ако има недостиг на енергия поради конфликт или санкции.

Износът на втечнен природен газ (LNG) от САЩ се очаква да нарасне тази година и да стане най-големият доставчик на втечнен природен газ в света. Конкуренти на Европа за получаване на втечнен природен газ от Съединените щати и Катар са Китай и Япония, които също са изправени пред енергийна криза.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"