fbpx

Кризата в Украйна: срив на борсите, рязко поскъпване на златото

Покачването на напрежнието в Украйна предизвика спад на цените на акциите на световните пазари. При отварянето на офисите на основните европейски борси в Азия курсовете показаха сериозен спад. CAC 40 (референтния индекс на френския фондов пазар) отвори със спад от 2,28%, след като в понеделник беше отбилязан вече спад от 2,04%. От своя страна на Фрнкфуртската борса DAX (референтния индекс на германския фондов пазар) загуби 2,4% след като предишната вечер беше затворил при -2,07%.

В САЩ Dow се понижи с 0.68%, Nasdaq с 1.23, S&P -0.72. Японската NIKKEI падна с 1.71%, в Лондон FTSE 100 загуби 0.39, а идексът в Хонг Конг се понижи с 2.82%.

Веднага след като в понеделник вечер призна едностранно самопровъзгласилите се сепаратистки републики Донецк и Луганск, президентът Путин даде заповед за провеждане на „мироопазваща операция“, като по този начин отвори вратата за възможна инвазия в Украйна. Така руският президент сложи брутален край на дипломатическия процес, в който Емануел Макрон беше силно ангажиран и който трявбаше да се увенчае със среща на високо равнище със западните лидери, пише Les Echos.

Това рязко увеличаване на нарежението принуждава инвеститорите да се насочат към по-стабилни активи. Златото рязко се покачи до 1914,25 долара за унция веднага след отварянето на борсите. Петролът също скочи поради страха, че в случай на трайно запазване на напрежението между Руся и Запада, ще се стигне до нарушаване на доставките в Европа. Цената на Брент нарастна с 3,23% и достигна 98,47, а лекият американски петрол с 4,33% до 9,01 долара.

Повечето значими индекси, между които и CAC 40 и Dax, показват устойчива тенденция на спад в продължение на четири последователни сеанса. Днес CAC 40 достигна най-ниското си ниво за годината. Снощи германският пазар затвори при най-ниското си ниво от една година насам.

Според Джим Райд от Дойче банк, сега трябва да видим дали ще се спазват санкциите наложени от Запада на Русия и дали отговорът на САЩ и Великобритания ще е координиран с този на Европейския съюз. „Европа има повече какво да губи в икономически план“, обясява той.

Световните борси реагираха моментално на изявлението на руския президентт Путин, като основните индекси почервеняха, гебуйки позиции.

Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"