fbpx

Сбъдна ли биткойнът част от мечтата на Накамото

Докато кризата дебне традиционния свят на акции и облигации, биткойн изведнъж започна да изглежда като сигурно убежище, отбелязва Ройтерс в коментар.

Позорно нестабилната криптовалута изглежда положително здрава и сърдечна, точно както банковият срив тласка пазарите в обятията на рецесия. Биткойнът се повиши с 21% този месец, докато колебливият S&P 500 загуби 1,4%, а златото поскъпна с 8%.

Засега криптовалутата прекъсна връзките си с акции и облигации и се насочи към рали на златото, сбъдвайки поне една част от мечтата на създателя Сатоши Накамото – биткойнът да може да служи като убежище за страдащите инвеститори.

Разпродажбата на банки унищожи стотици милиарди долари пазарна стойност и принуди регулаторите на САЩ да предприемат спешни мерки. През последните няколко седмици банката на Silicon Valley и крипто кредиторът Silvergate потънаха, докато Credit Suisse бе на ръба.

Нека не се отвличаме обаче. Това е биткойн. „Мечият“ аргумент би бил, че тази динамика е временна и в крайна сметка това рали няма да се задържи“, изтъкват наблюдатели, цитирани от Ройтерс.

Остава да видим дали покачването на биткойн ще издържи, тъй като вниманието се измества към срещата на Федералния резерв тази седмица, където централната банка на САЩ трябва да взима решения за борба с инфлацията и банковия стрес.

Освен това привлекателността на криптовалутата не е свързана само с безопасността.

Бързото покачване на цените принуди някои къси търговци да намалят залозите си и да изкупят монети обратно. Данните от Coinglass показват, че търговците са ликвидирали крипто позиции на стойност $300 милиона в понеделник, като по-голямата част от тази сума – $178,5 милиона са къси позиции.

Въпреки това биткойн се възражда. Сега той контролира близо 43% от общия крипто пазар, най-високият му дял от миналия юни, според данни на CoinMarketCap, докато общата капитализация на пазара на криптовалута е скочила с 23% до 1,1 милиарда долара от 10 март.

Виждаме връщане към основния характер на биткойн, този на финансов актив, независим от непрозрачността и намесата на централизираната финансова система“, казва Хенри Елдер, ръководител на децентрализираните финанси (DeFi) в мениджъра за инвестиции в цифрови активи Wave Digital Assets.

Не всички области на цифровия свят обаче са имунизирани срещу банковите последици. Стейбълкойнът Circle USD или USDC загуби своята връзка 1:1 към долара, след като разкри, че резервите му са в затворената Silicon Valley Bank.

С нарастването на притесненията относно способността на USDC да поддържа своята фиксирана стойност, пазарната му капитализация спадна до 36,8 милиарда долара миналия петък от 43,8 милиарда долара седмица по-рано, въпреки че водещият стейбълкойн Tether спечели около 4 милиарда долара.

Твърде рано е да се каже, че биткойнът е доказал, че е алтернатива в банкова криза“, предупреждава Ед Хинди, главен инвестиционен директор в Tyr Capital в Женева, изтъквайки, че това ще се покаже, когато в качеството си на децентрализиран несуверенен актив бъде подложен на стрес тест.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"