fbpx

Жилищните пазари реагираха на повишените лихви

Анализът е от блога на Международния валутен фонд…

Глобалните жилищни пазари отстъпват след години на стабилен ръст. Графиката на седмицата показва широко разпространен спад в цените на жилищата, коригирани спрямо инфлацията, за две трети от страните според последните данни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Тези движения подчертават как жилищните пазари се приспособяват към нарастващите лихвени проценти, докато централните банки се опитват да овладеят инфлацията. Основните лихвени проценти са се увеличили средно с 4 процентни пункта в големите икономики, до нивата, които преобладаваха преди глобалната финансова криза.

В Съединените щати например Федералният резерв увеличи лихвата до диапазона от 4,5–4,75 процента от почти нулата преди година, най-бързият темп на увеличение на лихвите от две десетилетия насам. Това от своя страна доведе до рязко увеличение на средната 30-годишна фиксирана ипотечна лихва, която се повиши до най-високото ниво от две десетилетия (7,1%) в края на миналата година.

Лихвените проценти играят решаваща роля за стимулиране на цените на жилищата, заедно с растежа на доходите и населението – от страна на търсенето – и различни фактори на предлагането като строителни разходи и разпоредби. Основно правило, базирано на данни от различни държави, е, че всяко увеличение с 1 процентен пункт на реалните лихвени проценти забавя темпа на растеж на цените на жилищата с около два процентни пункта.

Показани се 31 от 46-те икономики, включени в извадката с данни на ОИСР. Цените на жилищата са се повишили в останалите 15.

(Приложената от МВФ графика сочи, че спадът за България е 3,33%)

Преди неотдавнашния цикъл на затягане, лихвените проценти бяха в низходяща тенденция. По-ниските лихви рационално доведоха до увеличаване на търсенето на жилища чрез намаляване на разходите за заеми за финансиране на покупка или строеж. Сега процесът е обърнат. Всеки процентен пункт увеличение на ипотечния лихвен процент повишава месечните лихвени плащания за средния купувач на жилище в САЩ със 100 долара и въздействието може да бъде по-страшно за купувачите в страни с преобладаване на ипотечните кредити с регулируема лихва.

Колко дълго ще продължи спадът на цените на жилищата ще зависи от това дали повишенията на лихвите от централните банки вече са ограничили инфлационния натиск. Последната актуализация на прогнозите за световната икономика на МВФ сочи инфлацията да бъде по-ниска тази година, спрямо 2022 г. за около 85 процента от страните. Очаква се глобалната инфлация да се забави от почти 9 процента през миналата година до около 6,5% през настоящата и да се забави допълнително през следващата година, водена от въздействието, което повишаването на лихвените проценти вече е оказало върху облекчаването на дисбалансите между търсене и предлагане.

Ако централните банки забавят или прекратят повишаването на лихвените проценти, цените на жилищата се очаква да се стабилизират.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"