fbpx

Германия се отказва от газа и мазута за отопление

Германският Бундестаг прие закон, който регулира частичното преминаване на отоплителните системи на базата на чиста енергия, съобщава ТАСС.

Законопроектът е разработен от Министерството на икономиката и енергетиката под ръководството на вицеканцлера и представител на Зелената партия Робърт Хабек. В първата си редакция той предвиждаше от следващата година всяка нова отоплителна система да работи с 65% екологична енергия. В момента обаче повечето системи работят с мазут или газ. В резултат на това формулировката относно времето за прилагане на законопроекта беше значително смекчена – действителното му изпълнение беше разрешено да бъде отложено за 2028-2029 г. Освен това са предвидени финансови помощи за домакинствата, които ще бъдат принудени да преминат на по-скъпо отопление.

399 депутати подкрепиха законопроекта, 275 бяха против. В края на септември ще има още едно гласуване – в Бундесрата, камарата на представителите на федералните провинции.

Законът се счита за важен компонент от плана за постигане на климатична неутралност до 2045 г. Въпреки това населението на Германия, предвид нарастващите цени на енергията, като цяло е настроено отрицателно, което беше потвърдено от множество проучвания на общественото мнение. Имаше и разногласия в редиците на управляващата коалиция, дори се наложи гласуването му да бъде отложено от юли за септември. Представители на опозиционния блок на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз нарекоха отлагането на вота удар по правителството на канцлера Олаф Шолц.

Спорът около законопроекта се отрази негативно на репутацията на управляващата коалиция, състояща се от Социалдемократическата партия на Германия (SPD), Зелените и Свободната демократическа партия (FDP). Това доведе до повишаване на рейтинга на дясната Алтернатива за Германия (AfD).




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"