fbpx

Според Лавров доларът и еврото нямат бъдеще

Делът на търговията в национални валути между Русия, Китай, Индия и Иран нараства и процесът на отдалечаване от долара ще продължи.

Това е заявил руският външен министър Сергей Лавров на среща с представители на Бангладешката асоциация на завършилите съветски и руски университети в руското посолство в републиката, цитиран от ТАСС.

С Китай вече 70 процента от търговията е в национални валути – рубли, юани. С Индия е по-малък, но делът също расте, с Иран, ОАЕ също. Саудитска Арабия вече получава от Китай петрол през юана Това е огромен удар по долара, като процесът ще продължи„, изтъква министърът.

По думите на Лавров доларът и принципите на свободната конкуренция са „дискредитирани“. „И когато тази манипулация с хартиените долари, на които се крепи цялата световна икономика, приключи, когато се появят други по-надеждни инструменти за осигуряване на функционирането на финансовите и други системи, тогава ще видим как ще се осигури благосъстоянието на САЩ и Европа, защото еврото е със същата съдба“, изтъква още руският външен министър.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"