fbpx

Революцията на мобилните телефони

Текстът е от блога на изданието Human Progress

Във филма на Оливър Стоун от 1987 г. „Уолстрийт“, Гордън Геко, изключително богат инвеститор, изигран от актьора Майкъл Дъглас, се разхожда по плажа, гледа изгрева и говори по мобилния си телефон Motorola DynaTac 8000X.

Когато беше пуснат през 1983 г., DynaTac беше първият ръчен мобилен телефон в света. Той тежеше два килограма, зареждаше се за 10 часа и предлагаше 30 минути време за разговори. През 1984 г. телефонът струва 3995 долара. Това са $10 277 в долари m,ep 2018 г. До 1990 г. мобилните телефони бяха толкова скъпи, че само 2 процента от американците ги притежаваха. Днес мобилните телефони в Съединените щати са повече от хората.

С течение на времето мобилните телефони са все по-мощни и полезни. Те също станаха по-малки и по-евтини. През 2016 г. 73 процента от населението на Субсахарска Африка, най-бедният регион в света, притежаваше нещо, което някога е било играчка на свръхбогатите. Нигерийски миньор в Южна Африка може да използва телефонно приложение, за да изпраща пари на майка си в Лагос. Конгоански рибар може да бъде предупреден за наближаващото лошо време. Масайски пастир може да разбере цената на млякото в Найроби.

Графика: Human Progress

Чрез възприемането на клетъчната технология бедните страни успяха да прескочат важна пречка в своето икономическо развитие – стационарният телефон. В световен мащаб покритието на фиксираните телефонни линии достигна своя връх от 21,4 процента през 2002 г. В Субсахарска Африка покритието на фиксираните телефонни линии никога не е достигало до повече от 1,57 процента от населението. Днес цялото знание на човечеството може да бъде достъпно чрез мобилен телефон лесно и мигновено.

И накрая, помислете за въздействието на клетъчната технология върху политиката. От Арабската пролет през 2010 г. до продемократичните протести в Хонконг през 2014 г. мобилните телефони, смартфоните и различни приложения за социални медии дадоха възможност на обикновените хора да имат достъп до цензурирано съдържание и да го споделят. Клетъчната технология позволява на гражданите в авторитарните страни да комуникират по криптиран начин и да се организират.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"