fbpx

БНБ намали леко основната лихва

Българската народна банка съобщи, че основният лихвен процент за октомври ще бъде 3.43%. Това означава леко намаляване на основната лихва, която за септември бе 3.54 на сто.

Припомняме, от днес влизат в сила и изискванията, приети от Управителния съвет на БНБ, обхващащи сектор „Домакинства“ и които се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти, намиращи се на територията на България.

От централната банка уточниха, че въпросното решение представлява последващ етап от формализирания процес на оценка на рисковете при кредитирането, обезпечено с жилищни недвижими имоти (ЖНИ), включващ разработване на количествена методология за оценка на риска (карта на риска), регулярен механизъм на наблюдение и отчетност.

На тази основа направеният периодичен анализ показва, че кредитната активност в сегмента продължава да се характеризира с изразен кредитен растеж, който допълнително се ускорява през второто тримесечие на 2024 г. Оценката на риска сочи придвижване в по-висока рискова категория на определени индикатори (кредитен растеж, задлъжнялост, цени на жилища и надцененост, среден размер на кредитите и др.), което сигнализира за потенциално натрупване на средносрочни рискове за банковата система, посочиха тогава от банката.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"