fbpx

Постигането на сградна енергийна ефективност зависи от осигуряването на квалифицирана работна ръка

Припомняйки, че по време на COP28 всички страни са се ангажирали да работят заедно за колективно удвояване на глобалния среден годишен темп на подобрения на енергийната ефективност, от Международната агенция по енегретика (МАЕ) подчертават, че изпълнението на тази глобална цел ще изисква квалифицирана работна сила. В сценария за нетни нулеви емисии до 2050 г. растежът на енергийно ефективната работна сила ще се ръководи от строителния сектор, който ще създаде 1,3 милиона работни места през следващите шест години. И все пак много държави се сблъскват с недостиг на работна ръка за ключови професии за енергийна ефективност.

МАЕ представя анализ, според който обучението на работници за професии, свързани с изолация на сгради, инсталиране и ремонт на ефективни устройства за охлаждане, отопление, вентилация и охлаждане (HVAC/R) и прозорци, може да се окаже ключово за енергийното оборудване на сградите в различни климатични условия.

Обучението на редица професионалисти, включително строителни работници, електротехници и работници, които ще проектират сгради с подобрена енергийна ефективност от самото начало, също ще бъде жизненоважно за постигане на глобалните цели за енергийна ефективност. Тези видове работници ще изискват различни видове и продължителност на обучение. Включването на политици, работодатели, профсъюзи и други заинтересовани страни е от жизненоважно значение за координиране на съответствието между тези изисквания за обучение и работните места и уменията, които ще бъдат подходящи и ще осигурят на работещите в областта на енергийната ефективност достойни работни места и заплати чрез официални и приобщаващи пътища.

В Съединените щати недостигът на подобен вид работници е намалял с близо 10% спрямо предходната година, на въпреки това 83% от работодателите, свързани с дейности по енергийна ефективност отчитат поне известни затруднения при наемане през 2023 г. Докато страните изпитват различни нива на недостиг на различни работници, проучване на агенцията от 2023 г. сред над 160 компании установява, че работниците по монтажа и ремонта са най-предизвикателният сегмент за наемане в различните сектори поради липса на специфични за индустрията познания. Липсата на умения в сектора на чистата енергия засяга пряко бизнеса, както е примерно в Бразилия, където се съобщава, че ограничава производителността на труда и растежа на фирмите. В Европейския съюз повечето държави съобщават за недостиг на ключови професии, свързани с енергийната ефективност в сградния сектор, включително водопроводчици и тръбопроводчици, електротехници, строителни работници и по-специализирани професии като покривачи, механици по ОВК/R и стъклари. Въпреки че професиите, свързани с проектирането на нови сгради, са споменати накратко, анализът на МАЕ се фокусира върху работните места, които могат директно да подпомогнат обновяването на съществуващи сгради.

Добрата прогноза къде ще бъде търсенето на работни места и какви умения ще се изискват е от основно значение, за да се отговори на недостига на работна ръка и да се развие квалифицирана работна сила за енергийна ефективност. Заплатите, условията на труд и сигурността на работното място също трябва да бъдат достатъчни, за да задържат подходящо квалифицирани работници. Тъй като енергийната ефективност обхваща широк спектър от професии, разбирането откъде да започнете може да бъде предизвикателство, изтъкват авторите на анализа.

Той представя пилотен подход за подпомагане на правителствата да приоритизират инвестициите в обучение на работната сила, като разглежда ключови професии за енергийна ефективност в климатичните зони. Правителствата могат да ускорят напредъка в енергийната ефективност чрез идентифициране на ключови професии за енергийна ефективност въз основа на климата, разбиране на последиците от обучението и заплатите на тези интервенции, изграждане или разширяване на образователни и обучителни пътеки в подкрепа на кариерата в тези професии и формализиране и разнообразяване на сектора за ефективност на сградите. Сред стратегическите съображения МАЕ изтъква няколко по-вайжни:

  1. Идентифициране на ключовите професии и умения, необходими за всяка професия в рамките на климатичните зони. Климатичната зона, в която се намира сградата, е важен фактор за определяне на количеството енергия, необходимо за нейното отопление или охлаждане. Мерките, които най-ефективно ще намалят потреблението на енергия в сградата в дадена климатична зона, могат да бъдат свързани със специфичните професии, необходими за прилагането им. Идентифицирането на тези професии помага за преки инвестиции в програми за развитие на работната сила, за да се насочат към най-подходящите умения за бързо постигане на печалби в енергийната ефективност.
  2. Планиране за осигуряване на възможностите за образование и обучение. Осигуряването на качествено начално образование и възможности за професионално образование и обучение (ПОО) и възможности за учене и обучение през целия живот са от ключово значение за осигуряване на работната сила за енергийна ефективност с необходимите умения и за насърчаване на кариерната мобилност между секторите и географските райони. Директната работа с работодатели и синдикати, извършващи дейности за енергийна ефективност и обучение за преразглеждане и допълване на учебните програми, може да гарантира, че обучението включва търсени умения и специфичните знания, необходими за инсталиране и поддръжка на енергийно ефективни технологии. Той може също така да осигури механизми за непрекъснато повишаване на уменията и фокусиране върху преносими умения, които позволяват на работниците да изградят дългосрочни кариери и да продължат да подкрепят индустрията с промените в технологиите.
  3. Подобряване на работната сила чрез формално и приобщаващо обучение и кариерни пътеки за постигане на справедливи резултати. Гарантирането, че всички сегменти от населението имат достъп до възможности за обучение, е следващата важна стъпка за изграждане на стабилна и квалифицирана работна сила. Официалните и приобщаващи пътеки за обучение и възможностите за работа са от основно значение за изграждането на разнообразна, справедлива и сплотена работна сила.



Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"