Още една българска напитка влезе в Европейския регистър със защитени географски указания за произход – Ямболска гроздова ракия.
Европейската комисия обяви решението си, като описа специфичните характеристики на спиртната напитка, съобщи Националното радио.
Ямболската гроздова ракия се произвежда индустриално от 30-те години на миналия век в дестилерията на провинциите Ямбол и Бургас в югоизточната част на България. Тя се добива от бяло и червено грозде. Характеризира се със сламеножълт цвят, ясно изразен плодов аромат, сладък и хармоничен аромат и приятен послевкус на гроздето, с алкохолно съдържание от 40 градуса. Ограничените издания на напитката отлежават най-малко шест месеца в дъбови бъчви на Странджа.
Името „Ямболска гроздова ракия“ се присъединява към повече от 235 географски указания за вече регистрирани спиртни напитки. Списъкът е наличен в европейската база данни на eAmbrosia.
България вече присъства в новия регистър с 10 защитени наименования за произход на вино: Тракийска низина, Болярово, Стамболово, Плевен, Долината на Струма, Перущица, Любимец, Ивайловград, Сливен и Брестник.