fbpx

Заявени са инвестиции за 60 млн. лв. във високи технологии

инвестиции, технологии, cloud

За последната календарна година във високотехнологичните сектори по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) са сертифицирани проекти за над 60 млн. лв. и с над 1000 нови работни места.

Това съобщи заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов на откриването на „Дни на кариерата: ИТ, Комуникации и Аутсорсинг“. Събитието е организирано от ДжобТайгър.

От 2013 г. до момента се реализират инвестиционни проекти в областта на услугите на стойност 191.892 млн. лв., с които се разкриват последователно над 7600 нови работни места, предимно за висококвалифицирани специалисти.

Информационно комуникационните технологии (ИКТ) и аутсорсингът са сред водещите сектори за развитие на експорта, за привличане на инвестиции и са сред основните двигатели за разкриване на нови работни места в страната.

Аутсорсинг индустрията в България формира 2.4% от работния пазар в страната ни и съставлява над 4% от БВП, а ИКТ предприятията генерират 4,5% от общата брутна добавена стойност в икономиката. Секторът бележи исторически рекорд през 2018 г. както по оперативните приходи и броя на работните места, така и по размера на заплащането.

Лъчезар Борисов сподели, че кариерата му в Министерството на икономиката е започнала точно от едно такова изложение на ДжобТайгър преди 17 години.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"