fbpx

Проблем с капацитета на „Балкански поток“ и връщане на инвестицията за него

Инвестицията на България в построяването на „Балкански поток, която е близо 3 милиарда лева, може да не се изплати в планирания срок. Това съобщава „Капитал“, цитиран от „Свободна Европа“.

Според изданието газопроводът ще пренася почти наполовина по-малко природен газ от първоначално предвиденото през следващите години, по данни на портала на Европейската мрежа на газопреносните системни оператори (ENTSOG), част от която е и българския държавен газопреносен оператор „Булгартрансгаз“.

От тях става ясно, че максималният капацитет на продължението на „Турски поток“ през България при изхода за Сърбия (точка Киреево/Зайчар) е 211 гигаватчаса на ден и ще остане такъв в следващите години. До 15 януари 2021 г. обаче платформата на ENTSOG показваше, че този капацитет е 400 гВтч/ден.

Промяна има и при резервирания капацитет, направена на 11 януари. До този момент в платформата се посочваше, че запазеният капацитет е 318 гВтч/ден. След промените от 11 януари обаче резервираният капацитет става 157 гВтч/ден и остава такъв до 1 април, когато намалява до 97 гВтч/ден за период от 6 месеца. На 1 октомври 2021 г. се повишава до 211 гВтч/ден (100% от техническия капацитет) до края на 2039 г., пише още „Капитал“.

Намаленият технически и резервиран капацитет означава, че България няма да получи планираните приходи от експлоатацията на газопровода. Те идват от транзитните такси, които държавата получава от компаниите, които пренасят природен газ по инфраструктурата. Намаленият капацитет значи по-малко транзитни такси.

Според „Капитал“ при достигане на максималния резервиран капацитет според сега наличните данни – 211 гВтч/ден от 1 октомври 2021 г. – приходите ще намалеят с по 100 милиона лева на година в сравнение със сценария, при който запазеният капацитет е 318 гВтч/ден.

Това означава, че приходите от газопровода до 2039 година ще бъдат 4,9 млрд. лева, вместо предвидените по-рано 6,9 млрд. лева.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"