fbpx

Искат от ЕК общ задължителен стандарт за емисиите на метан

Европейската комисия да въведе задължителни стандарти за емисии на метан, поиска за пореден път група европейски инвеститори, които управляват активи в размер на 36 трилиона евро, съобщава Euractiv.bg.

Повтаряме призива за установяване на задължителен стандарт за ефективност, изискващ минимум 0,25% интензивност на доставките по веригата, която обхваща целия внос на газ, който се продава в ЕС до 2025 г. Целта е да постигнем 0,2%, когато е възможно“, се казва в писмото на групата инвеститори.

Европейският съюз е най-големият вносител на газ в света, като изкупува около 80% от суровината от други страни. Най-голямата част от внесения газ идва от Русия, но сателитите са засекли големи изтичания на метан от газопроводите.

Метанът е парников газ, над 20 пъти по-мощен от въглеродния диоксид. Той може да доведе до допълнително глобално затопляне и дори по-бързо топене  на ледовете в Арктика.

Емисиите от метан идват от човешки дейности (главно от селското стопанство, енергетиката и управлението на отпадъците) и от естествени източници. След като бъде изпуснат в атмосферата, метанът има живот около 12 години.

Към момента в ЕС не съществуват правила, които да попречат вноса на газ от повредена инфраструктура, от която изтича метан. Надеждите са насочени към очакваната до края на годината нова правна рамка.

Европейската комисия обяви, че законодателството ще изисква петролните и газовите компании да наблюдават и докладват емисиите на метан и да ремонтират течове в тръбопроводите. Следващата стъпка е да се обмисли налагането на метанови стандарти.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"