fbpx

Брюксел ни стимулира да побързаме с интерконектора с Гърция

Консорциумът ICGB AD, който работи над осъществяването на проекта за строителство на интерконектора Гърция – България (IGB), e получил първия транш от утвърденото финансиране в рамките на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” (OPIC), съобщава компанията, цитирана от Blacksea-caspia.

Припомняме, проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се реализира от смесеното инвестиционно дружество „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД, регистрирано в България през 2011 г. с акционери БЕХ ЕАД (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e дружество, регистрирано в Гърция, с акционери гръцката публична газова корпорация DEPA S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison SpA (50%).

„След щателна проверка за спазването на тръжната процедура, свързана с производството и доставката на тръбите и последвалото разглеждане на документацията, свързана с изпълнението на договора, по сметката на проектната компания са преведени 28 499 999 евро”, съобщават от компанията.

Поради стратегическото значение на газопровода IGB за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка за целия регион на Централна и Източна Европа, осъществяването на проекта е обезпечено с финансиране, предоставено от Европейската енергийна програма за възстановяване (European Energy Program for Recovery – EEPR), със средства от OPIC, с държавна гаранция от българска страна и с акционерен капитал.

Проектът IGB е свързан със строителството на газов интерконектор, който да свърже газопреносните системи на Гърция и България. Общата дължина на газопровода ще възлезе на 182,6 километра. Пропускателната способност на IGB ще бъде три милиарда кубически метра годишно с възможност за разширяване до пет милиарда кубически метра.

Трасето на газопровода е разделено на седем основни участъка, най-късият от които е 9,55 километра, а най-дългият е 71,9 километра.

В момента се регистрира сериозно забавяне при строителните и монтажни дейности. Българските власти обясняват това с ковид епидемията, но различни експерти обръщат внимание на приоритетното и скоростно изграждане на „Балкански поток“ – продължение на „Турски поток“, осъществено също по време на пандемията.

Последният поет ангажимент от българското правителство е интерконекторът да е готов до края на тази година.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"