fbpx

Цените на петрола падат, чакат се преговорите между Китай и САЩ

Цените на петрола падат, чакат се преговорите между Китай и САЩ

Цените на петрола падат поради опасения за отслабване на търсенето. Всички са в очакване дали новият кръг от търговски преговори между САЩ и Китай, двамата най-големи потребители на петрол в света, ще помогне за прекратяване на търговската война, съобщи Ройтерс.

Търговски спор между двете най-големи икономики в света наруши глобалните вериги за доставки и забави растежа в тези държави, ограничавайки петролното потребление.

Фючърсите на суровия нефт Brent намаляха с 0,07% до 58,28 долара за барел тази сутрин, а WTI – с 0,1% до 52,54 долара за барел.

Натискът върху цените се повлиява и от данни за ръста на петролните резерви в Съединените щати, които в момента са най-големият производител в света.

Средносрочна прогноза на Министерството на енергетиката на САЩ сочи, че до края на годината цената за барел марка Brent ще остане на нива 59 долара, а от второто тримесечие на 2020-та ще падне до 57 долара.

Според ведомството за това влияние ще окажат световните нефтени запаси

Прогнозата обаче сочи, че падането на цените в дългосрочна персдпектива ще се замени с ръст до 62 долара за барел, като средната цена за следващата година ще е около 60 долара.

Преди време руският енергиен мининстър Александър Новак заяви, че смята за справедлива цена от рода 50 долара за барел. По думите му „всички отдавна са забравили“ нефта, търгуван за 100 долара.

Междувременно китайските служители предлагат да увеличат годишните покупки на американски селскостопански продукти на фона на опитите на двете страни да разрешат търговския спор, съобщи в сряда Financial Times, позовавайки се на неназовани източници.

Новият кръг от търговски преговори са на 10-11 октомври.

Китай ще предложи увеличаване на годишните покупки на американска соя от 20 до 30 милиона тона, което ще бъде еквивалентно на приблизително 3,25 милиарда долара допълнителни поръчки.

През септември Пекин увеличи покупките на американски селскостопански продукти, включително свинско месо.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"