Белгия забрани TikTok на държавните си служители

Белгия забрани TikTok на държавните си служители

Служителите на белгийското федерално правителство вече няма да имат право да използват видеоприложението TikTok на служебните си телефони, заяви белгийският премиер Александър Де Кроо, цитиран от Ройтерс.

По думите му белгийският съвет за национална сигурност е предупредил за рисковете, свързани с големите количества данни, събрани от TikTok, която е собственост на китайската фирма ByteDance, и факта, че от компанията се изисква да сътрудничи на китайските разузнавателни служби.

Това е реалността“, изтъква премиерът в изявлението си. „Ето защо е логично да забраним използването на TikTok на телефони, предоставени от федералното правителство. Безопасността на нашата информация трябва да надделява„, коментира още Де Кроо.

Европейската комисия и Европейският парламент миналия месец вече забраниха TikTok от телефоните на служителите си, поради нарастваща загриженост относно компанията и дали китайското правителство може да събира потребителски данни или да прокарва своите интереси, въпреки че Пекин редовно отрича да има подобни намерения.

Белгийското фламандско регионално правителство обяви в четвъртък, че ще ограничи достъпа до TikTok на телефоните на служителите си, а други регионални правителства бяха призовани от Де Кроо да прилагат същите правила.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"