fbpx

Над 3 млн. MWh пренесени за два месеца по интерконектора с Гърция

За периода 1 януари – 28 февруари 2023 г. по газовия интерконектор Гърция-България са пренесени 3,08 млн. MWh, съобщават от ICGB.

От въвеждането на газопровода в търговска експлоатация на 1 октомври 2022 г. по него са пренесени общо 7,9 млн. MWh, като към края на месец февруари има регистрирани 15 ползватели на IGB.

Общият капацитет на 182-километровия IGB, свързващ газопреносните мрежи на Гърция и България, е 3 млрд. куб. м. годишно, като 1.57 млрд. куб. м. са резервирани по дългосрочни договори с продължителност до 25 години. Останалият капацитет успешно се предлага на търгове за различни периоди на европейските платформи PRISMA и RBP.

Количествата природен газ, транспортирани по интерконектора, който е пряка връзка на България с Трансадриатическия газоповод, от началото на октомври 2022 г. осигуряват близо 1/3 от вътрешното потребление на страната ни в зимния сезон. Новата инфраструктура създава възможности за пренос на природен газ и към други съседни държави в региона, включително и към Молдова и Украйна.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"