fbpx

Бъдещето на какаото е в Азия

Какаото, произведено в Азия, намалява. Но от друга страна, търсенето расте. Това e добра новина за страните производителки, които се надяват, че в резултат цените, които все още са твърде ниски, в крайна сметка ще се повишат, пише RFI.

Новите пазари на бъдещето трябва да бъдат търсени не в Камерун или Гана, а в Азия, въпреки че на страните на юг от Сахара се падат повече от 60% от световното производство на какаови зърна, но потреблението на шоколадови продукти не се увеличава въпреки заявените амбиции на страните производителки.

Азия, от друга страна, поглъща все по-големи количества през последните десет години. Континентът изчезва от картата на основните производители, но преработва все повече зърна за местна консумация.

Азия стана номер 2 в преработването на какаови зърна след Европа с присъствието на най-големите инвеститори като Cargill, Olam, Barry Callebaut или азиатците JB Cocoa и Guanchong Cocoa.

Ръст на преработката на какао през последното тримесечие

Последните данни на Асоциацията за какао на Азия (CAA) потвърждават, че именно в Югоизточна Азия преработването на зърна през третото тримесечие на 2022 г. се е увеличило най-много, т.е. почти 10% в сравнение със същия период на миналата година.

Обемите са несравними с тези в Европа, но пазарът бележи постоянен ръст, посочва Мишел Арион, изпълнителен директор на Международната организация за какао. Япония и Корея са два пазара, които вече достигнаха насищане, но Индонезия, Филипините, Тайланд и Индия консумират все повече и повече какао. Под формата на прах то участва в производството на бисквити, шоколадови блокчета и сладолед. Това увеличение се обяснява с повишаването на стандарта на живот и появата на нови хранителни навици.

Потреблението в Индия е във възход

Днес Индия е страната, която предлага най-големи възможности за развитие на сектора, твърдят експертите. За разлика от Китай, където потреблението не се е увеличило значително.

Надеждата на страните производители е, че това нарастващо търсене в Азия в крайна сметка ще доведе до повишаване на цените. Още повече, че в средносрочен план потреблението на шоколадови блокчета или на висококачествен шоколад, което в момента е ограничено, също може да се увеличи.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"