fbpx

Очаква ли се дефицит на платина през 2023 година?

След две години на излишък, 2023 г. ще бъде белязана от дефицит на пазара на платина, благороден метал, използван най-вече за заместване на паладия в автомобилните катализатори. Това би трябвало да засили тенденцията към поскъпване, започнала преди три години, пише RFI.

През 2023 г. пазарът на платина ще бъде дефицитен в много по-голяма степен от очакваното, според последните изчисления на международната организация на производителита на платина WPIC World Platinum Investment Council. Тя смята, че търсенето ще се увеличи с 24%, а в същото време предлагането – само с 3%.

Този дефицит е предвестник на свит пазар за няколко години напред

Търсенето наистина е във възходяща тенденция. Засилва се потреблението от страна на автопроизводителите. Развитието на водородните автомобили, но преди всичко общата тенденция на заместване на паладия с платина в колите с двигатели с вътрешно горене, обяснява това увеличение. Тази замяна е мотивирана от икономически причини, тъй като една унция платина сега струва с 400 долара по-малко отколкото паладия.

Причина за това са също така негативните перспективи. За разлика от паладия, чийто основен производител е Русия, над 70% от световното производство на платина е в Южна Африка. Следователно възможностите за смущения на пазара са по-малки, като се има предвид, че „не може да се изключи ембарго върху руските благородни метали, ако конфликтът в Украйна продължи“, обяснява Дидие Жулиен, бивш директор на Norilsk Nickel, руския производител на платина и паладий.

Изборът на платината е избор за по-гарантирани доставки

От друга страна, предлагането трудно може да се увеличи. Тази година Южна Африка беше измъчвана от проблеми с електроснабдяването. Въпреки нарастващата енергийна автономност на минодобивните предприятия в страната, производството не отговаря на прогнозите.

В този смисъл цените на платината растат, докато тези на паладия падат. Следователно трябва да очакваме дисбаланс в средносрочен план. „Но геополитическият риск излиза на преден план пред финасовата изгода за производителите, които предпочитат сигурността на доставките на платина“, добавя експертът по суровините.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"