Биткойнът продължи да спада, губейки половината от стойността си

Биткойнът продължи да спада, губейки половината от стойността си

Биткойнът слезе до най-ниското си ниво от юли 2021 г., след като спадащите пазари на акции продължиха да вредят на криптовалутите, които в момента се търгуват в съответствие с така наречените по-рискови активи като технологични акции, съобщава Ройтерс.

Лидерът сред криптовалутите поевтиня до 32 763,16 долара, в петата си поредна сесия на спадане, което му коства 13% само за настоящия месец май. Биткойнът е загубил повече от половината от стойността си, откакто достигна рекордния връх от 69 000 долара през ноември миналата година.

Мисля, че всичко в криптовалутата все още се класифицира като рисков актив и подобно на това, което видяхме при Nasdaq, се случва с повечето криптовалути“, коментира Мат Диб, главен оперативен директор на базираната в Сингапур крипто платформа Stack Funds, цитиран от Ройтерс.

Технологичният Nasdaq падна с 1,5% миналата седмица и загуби 22% за година до момента, повлиян от перспективата за постоянна инфлация, принудило Федералния резерв на САЩ да повиши лихвите въпреки забавянето на растежа. Фючърсите на Nasdaq се понижиха с още 2,3% в днешния понеделник.

По думите на Диб други фактори за спада през уикенда – биткойнът приключи в петък около $36 000 – са прословуто ниската ликвидност на крипто пазара през уикендите, както и краткотрайните страхове, че алгоритмичният стабилкойн, наречен Terra USD (UST), може да загуби своята връзка с долара. (Stablecoins са цифрови токени, обвързани с други традиционни активи, често щатски долар.)

Ether, втората по големина криптовалута в света, която стои в основата на мрежата Ethereum, падна до 2360 долара в понеделник, най-ниското си ниво от края на февруари.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"