fbpx

В Германия се опасявят от „ценова спирала“ при вдигане на заплатите

Финансовият министър на Германия Кристиан Линднер предупреди, че повишаването на заплатите може да засили инфлацията, добавяйки, че страните, участващи в колективното договаряне, имат отговорност да помогнат за предотвратяване на това и че може да са необходими еднократни плащания, съобщава Ройтерс.

Тази година предсктои да се предоговорят заплатите на около 10 милиона работници, добавя агенцията по информация на германската федерация на профсъюзите. Мощният синдикат IG Metall преди месец поиска увеличение на заплатите с 8,2% за над 70 000 работници в металодобива.

В същото време германската инфлация достигна годишни 7,8% през април – най-високата стойност за четири десетилетия, което обаче се очаква да засили исканията за увеличаване на заплатите.

Рискът от ценова спирала е реален“, коментира Линднер пред Ройтерс. По думите му има предпоставки, че еднократните плащания могат да играят роля тази година, добавяйки, че правителството трябва да облекчи инфлационния натиск върху нетните доходи.

Ние възнамеряваме да направим точно това с пакети за помощ“, казва още министърът на финансите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"