ЕС реши за единното зарядно, Apple има срок до 2024-та за промени

ЕС реши за единното зарядно, Apple има срок до 2024-та за промени

Apple ще трябва да смени конектора на своите iPhone, продавани в Европа до 2024 г., тъй като страните от ЕС и европарламентът се споразумяха за единен порт за зареждане на мобилни телефони, таблети и камери, съобщава Ройтерс.

Споразумението е първо в света и дойде след като компаниите не успяха да постигнат съгласие за общо решение. Европейската комисия настоя за един мобилен порт за зареждане преди повече от десетилетие.

Потребителите на iPhone и телефони с Android отдавна се оплакват, че се налага да използват различни зарядни устройства. Първият се зарежда от Lightning кабел, докато устройствата, базирани на Android, се захранват чрез USB-C конектори.

Половината от зарядните устройства, продадени с мобилни телефони през 2018 г., имаха USB micro-B конектор, докато 29% бяха с USB-C конектор, а 21% Lightning конектор, според проучване на Комисията от 2019 г., цитирано от Ройтерс.

Сделката, която сключихме тази сутрин, ще донесе около 250 милиона евро спестявания на потребителите“, заявява еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон.

Това също така ще позволи на нови технологии като безжичното зареждане да се появят и да узреят, без да позволяват на иновациите да се превърнат в източник на фрагментация на пазара и неудобство за потребителите“, коментира още той.

До есента на 2024 г. USB Type-C ще стане общ порт за зареждане на всички мобилни телефони, таблети и камери в ЕС“, се казва и в изявление на Европейския парламент.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"