fbpx

Асен Василев: светът създаде огромен резервоар за инфлация

Финансовият министър Асен Василев не е съгласен с прогнозите на БАН и коментира, че не очаква стагфлация до края на годината. „За първото тримесечие на 2022 г. НСИ отчете 4.5% ръст на БВП, а за цялата 2022 г. очакваме 2.9%„, изтъква Василев по време на форума „Шумът на парите“, цитиран от „Сега“. Според него актуализацията на бюджета няма да напомпа по-голяма инфлация, защото бюджетният дефицит остава непроменен.

Финансовият министър отбелязва, че в България държавата оставя бизнеса да работи и вече се наблюдава увеличение на инвестициите през първото тримесечие на 2022 г. „Очакваме подобни резултати за второто тримесечие. Изконсумирали сме по-голямата част от инфлацията“, убеден е Василев.

По думите му инфлацията не е временно явление, което се е появило вследствие на войната в Украйна, а е заложена доста по-отрано.

През последните 10 години в света се напечатаха страшно много пари. По време на COVID тези пари не влязоха много в обращение – хората си бяха вкъщи. Като цяло имаше потиснато потребление. Оттам се напечатаха още повече пари. В момента в американската икономика има overhang (прекомерен дълг) от около 4 трлн. долара. В европейската икономика са overhang около 3 трлн. евро. Какво означава това? По банковите институции има 4 трлн. долара, които седят и чакат да влязат в обращение. Това е един огромен резервоар за създаване на инфлация. Този резервоар няма как да бъде изтеглен от днес за утре, защото ще доведе до срив. Можем да окачваме инфлационна среда доста дълго време„, изтъква Василев.

Според него войната в Украйна ще продължи поне 3-5 години. „Това са неща, с които ще се адаптираме и ще се научим да живеем за известен период от време. Не трябва да позволим политико-икономическите атаки срещу Европа да успеят„.

Асен Василев смята, че сме точно в окото на бурята и турбуленцията е изключително голяма. От политически решения ще зависи дали и как бизнесът ще може да се справи с тази криза. Ако не се създаде правилната рамка, колкото и да се адаптира бизнесът, турбуленцията е голяма, убеден е финансовият министър.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"