И Spotify започва съкращения

И Spotify започва съкращения

Фирмата за стрийминг на музика Spotify Technology обяви, че планира да съкрати 6% от работната си сила, или приблизително 600 работни места, добавяйки приноса си към съкращенията в технологичния сектор, докато компаниите се подготвят за възможна рецесия, съобщава Ройтерс.

Компанията информира също така, че нейният главен директор по съдържанието и рекламния бизнес, Доун Остроф, ще напусне като част от по-широка реорганизация.

Spotify, която има около 9800 служители на пълен работен ден към 30 септември, заяви, че очаква да изплати около 35-45 милиона евро такси, свързани с обезщетения.

Акциите на компанията поскъпнаха с 3,5% в предпазарната търговия, след като паднаха повече от половината през мрачната за технологичните акции 2022 г.

Ходът на Spotify идва в момент, когато технологичните компании са изправени пред спад в търсенето след две години на растеж, през които наемаха агресивно. Това накара и компании като Meta, Microsoft и други да съкратят хиляди работни места.

Базираната в Швеция Spotify установява, че рекламодателите се отдръпват, отразявайки тенденцията, наблюдавана в компанията майка на Meta и Google, Alphabet Inc, тъй като бързото повишаване на лихвените проценти и последиците от руско-украинската война оказват натиск върху икономиката.

От Spotify съобщиха през октомври, че ще забавят наемането на служители през останалата част от годината.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"