От преговорите за е-правителство: отпадане на хартиените документи и 3 минути лимит за услуга

От преговорите за е-правителство: отпадане на хартиените документи и 3 минути лимит за услуга

Стандарт от три минути за постигане на услуги, е поискал Иван Станев от ДСБ по време на поредния кръг коалиционни преговори по глава електронно правителство.

Според представителя на ДБ, цитиран от „Дневник“, с предлагания пакет мерки ще се прекратят корупционните практики и значимо ще се намалят разходите. По думите му, центърът за данни трябва да е на едно място в администрацията, а всички други да работят с тях.

Станев предлага още свързаността да става чрез регистри, а не чрез документи, да се изградят общи каталози в облака и да се предоставят общи номенклатури.

Според Демократична България трабва да се оптимизират вписването на имот или издаване на лични документи чрез премахване разнасянето на документи, както и заявяване на всички услуги по електронен път.

ДБ искат и отпадане на печатите и всички хартиени документи, в т.ч. стикери и талони, трудови книжки и др.

Сред мерките на ДБ са още:

  • сигурна електронна идентификация чрез достъпна национална схема, но и частни доставчици,
  • отпадане на най-често използваните удостоверения и замяна с вътрешни административни услуги
  • изграждане на ключови системи и регистри като за наказателна дейност, здраве, годишни отчети, гражданска регистрация и адресен регистър
  • прозрачен и отчетен системен интегратор с каталог на услуги, но да не „летят едни пари между администрация и „Информационно обслужване“
  • централизирано закупуване на лицензи
  • икономии от мащаба чрез държавен облак
  • електронизиране на регистри чрез централизирана система
  • създаване на звена за ръководене на проекти в администрацията
  • създаване на длъжности – секретар по информационни технологии и секретар по информационна сигурност, каквито има в бизнеса
  • централизирано предоставяне на процеси в общината. Освен това се предлага данните от регистрите да са налични в реално време.

Дигитализацията да стане приоритет искат от „Има такъв народ“. Любомир Каримански предлага да има Министерство на дигитализация, в което да влезе и досегашната агенция „Електронно управление“.

Електронно гласуване, намаляване на бюрокрацията и участие на гражданите на всички управленски нива – това са основните искания на „Има такъв народ“, пише още „Дневник“.

Според Любомир Каримански чрез изкуственият интелект не само ще се намалят разходите, а и грешките в процеса на работа. Сред местата, в които би могъл да е полезен, са насрочване на срещи в институции, класифициране на спешни случаи в болници и пожарни и др.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"