fbpx

Срив на раждаемостта и браковете в Китай, ръст на разводите

Раждаемостта в Китай рязко спадна през последната година, стигайки 8,52 на хиляда – най-ниското си равнище от 1978 г., когато се публикуват данните за първи път, пише Capital.fr.

Този показател предизвиква безпокойство в Пекин. Процентът на раждаемостта се срина през миналата година, като падна до най-ниското си ниво за последните 40 години, въпреки усилията на правителството да насърчи семействата да увеличат членовете си. Макар че през 2016 г. властите позволиха на китайците да имат две деца, а през тази година дори три, Пекин се сблъсква с опасността от застаряването и намаляването на активната част от населението.

Въпреки Ковид-епидемията, която принуди милиони двойки да си останат по домовете от началото на 2020 г., процентът на раждаемостта силно спадна пред последната година като достигна 8,52 раждания на хиляда души според статистическия годишник от 2021 г. Това е най-ниското равнище от началото на публикуването на годишника през 1978 г. През 2019 г. процентът на раждаемост все още е 10,41 раждания на 1 000 души. Показателят за последната година ще бъде най-нисък от идването на власт на комунистическия режим през 1949 г., според Националното статистическо бюро.

Срив и на браковете

Призивите на властите изглежда имат малък ефект върху домакинствата, които се сблъскват с повишаването на цената на живота и най-вече на образованието и на жилищата. Броят на браковете също се срина като стигна най-ниското си ниво от 17 години насам. Миналите през олтара са само 8,14 млн. двойки. Броят на разводите също намаля за първи път от 30 години след въвеждането в началото на 2020 г. на едномесечен помирителен период за двойките, които желаят да се разделят.

Така през последната година са отчетени 4,34 млн. развода, което е почти половината от броя на браковете. Китайската статистика поражда обаче понякога сериозни съмнения. Агенция Блумбърг пресмята, че броят на ражданията е спаднал до 11,6 млн. между 2000 и 2010 г. като се позовава на разминаванията в данните на Националното статистическо бюро и резултатите от десетгодишните преброявания.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"