Twitter няма да цензурира вече фейковете около ковид-19

Twitter няма да цензурира вече фейковете около ковид-19

Twitter отменя политиката, която бе насочена към справяне с дезинформацията, свързана с COVID-19 в платформата на социалните медии, излагайки се на риск от потенциален скок на неверни твърдения, в момент на нарастване на случаите в Китай и някои части на света, съобщава Ройтерс.

Този ход идва и на фона на опасения относно способността на Twitter да се бори с дезинформацията, след като под ръководството на новия шеф Илон Мъск освободи около половината от персонала си, включително тези, които участват в модерирането на съдържанието.

Считано от 23 ноември 2022 г. Twitter вече не прилага политиката за подвеждаща информация за COVID-19“, гласи съобщението, цитирано от CNN. Конкретните мерки, които Twitter ще отмени, още не са ясни, а компанията не отговоря веднага на исканията за подробности, отбелязва Ройтерс.

В началото на COVID пандемията през 2020 г. Twitter въведе редица мерки, включително етикети и предупредителни съобщения в туитове с оспорвана информация за здравната криза и рамка, за да накара потребителите да премахват туитове, които разпространяват вредни неверни твърдения, свързани с ваксините.

Притежаваните от Meta Platforms IncFacebook и услугите на YouTube на Alphabet Inc прилагат подобни мерки, които са в сила и в момента.

В началото на тази година Twitter заяви, че от март 2021 г. е спрял да налага „политика за гражданска почтеност“, свързана с лъжите за президентските избори в САЩ през 2020 г.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"