fbpx

Кърджалийско се включва към газовата връзка с Гърция

От 1 февруари 2023 година потребителите на газ в кърджалийския регион ще могат да получават природен газ от интерконектора България – Гърция.

Това става възможно, след като независимият преносен оператор ICGB и лицензираният газоразпределителен оператор за територията на община Кърджали „Ситигаз България“ ЕАД са сключили Договор за присъединяване към газопреносната мрежа на ICGB, съобщава операторът на газовата връзка с Гърция.

Договорът урежда физическото свързване на мрежите на двата оператора, което ще позволи достъп на стопанските и битовите потребителите от региона до още един източник на доставка на природен газ. Това ще повиши сигурността на снабдяването и ще гарантира възможност за диверсификация на източниците на доставки.

Свързването на мрежите на ICGB и „Ситигаз България“ ще бъде изпълнено в следващите два месеца посредством изграждане на специализирани за целта съоръжения. Припомня се, че мрежата на ICGB вече е успешно свързана със съществуващата мрежа на  „Булгартрансгаз“ ЕАД и с Трансадриатическия газопровод.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"