fbpx

18% годишен ръст на дохода, необходим за издръжка

1351 лeва е необходимият нетен месечен доход за издръжка на един работещ човек, който живее сам.

Това показват данните на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, на базата на заплата за издръжка за четвъртото тримесечие на 2022 г., съобщава БТА.

Синдикатите традиционно изследват потребителските цени и заплатата за издръжка в страната.

Според данните за последното тримесечие на 2022 година, 2432 лв. е общата стойност за тричленно семейство с двама работещи възрастни и едно дете до 14 г.

Синдикатите отчитат, че доходът, необходим за издръжка, нараства с 2,4% на тримесечна база и 17,7% за година, кото означава, че за едногодишен период нарастването на необходимия нетен месечен доход е с 366 лв. повече за тричленно семейство и с 203 лв. повече за едно лице.

При представянето на данните президентът на КНСБ Пламен Димитров обръща внимание, че, за да получи 1351 лв. нето, брутната заплата трябва да е 1741 лв. за един човек. За да е 2432 лв. нето, всеки един от възрастните в семейството следва да получава поне по 1567 лв. брутното възнаграждение, изтъква той и заключава, че „По-малко българи могат да си свържат двата края с доходите, които получават“.

Според директора на института Любослав Костов, цитиран от БТА, ръстовете, направени от частния и държавния сектор, включително и ръстът на минималната работна заплата на 780 лв., не са достатъчни да покрият поскъпването на основните стоки от потребителската кошница.

От КНСБ акцентират върху нарастването на малката потребителска кошница от 20 жизнено важни стоки – повишение на брашно тип 500 за кг., на хляба, ориза, каймата, пилето, млечните продукти и яйцата.

Не се усеща от българските граждани, че има намаление или задържане на инфлацията. По-скоро обратното – инфлацията за всички българи е висока и продължава да нараства, защото нарастват и 20 жизнено важни стоки, заявяват от Института за социални и синдикални изследвания.

От КНСБ правят и сравнение с покупателната способност в няколко други европейски държави. Общо 6,6 пъти може да се купи малката потребителска кошница от 20 стоки с минималната заплата у нас, сочат данните. За сравнение в Испания – 24 пъти, във Франция – 21,5, Хърватия – 10,7, Германия – 29,2, Румъния – 11,1.

Синдикатът настоява, че след идващите предсрочни избори новосформираният парламент максимално бързо трябва да приеме държавен бюджет за 2023 година.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"