fbpx

Петролът премина $88, подхранен от оптимизма за китайско отваряне

Мартенските фючърси на петрола марка Brent преминаха 88 долара за барел на Лондонската борса ICE. Това се случва за първи път от 5 декември. Първоначално суровината поскъпна с 0,42% до 88 долара за барел, след което ускори ръста си до 88,1 долара.

Това идва след моментно понижение на цените в началото на търговията в понеделник, след като обаче миналата седмица Brent се повиши с 2,8%, а американският петро марка WTI отбеляза ръст от 1,8%.

Анализатори изтъкват, цитирани от Ройтерс, че оптимизмът по отношение на повторното отваряне на Китай вероятно ще повиши цените на петрола.

Сукрит Виджаякар, директор на енергийната консултантска компания Trifecta в Мумбай, коментира, че пазарът иска да запази дълги позиции, в случай че растежът на Китай се възобнови.

Данните показват стабилен ръст на пътуванията в Китай, след като ограниченията срещу COVID-19 бяха облекчени, отбелязват стокови анализатори на ANZ в бележка, посочвайки 22% скок в задръстванията по пътищата досега този месец спрямо година по-рано в 15-те ключови точки на страната.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"