fbpx

2040 година – краен срок за затваряне на въглищните ни централи?

Правителството обмисля три дати, една от които да бъде предложена на Европейската комисия за затваряне на въглищните ни централи. Това са 2035, 2038, 2040 година, съобщи министърът на енергетиката Андрей Живков пред БНР.

Припомняме, изрично изискване на Брюксел относно Националния ни план за възстановяване е в него да бъде посочен конкретен ангажимент за затваряне на въглищните тецове. Служебният кабинет пък се ангажира до 15 октомври – следващата седмица, да внесе плана в ЕК.

Преди дни президентът Радев коментира, че се водят преговори и страната ни полага всички усилия датата за затваряне на въглищните централи да не е 2036 година, както е декларирано пред Европейската комисия през 2019 година.

Радев подчерта още, че стремежът е не само отдалечаване на затварянето, а да се направи така, че Марица Изток да остане енергийното сърце на България в далечна перспектива – и на въглища, и на улавяне на въглеродните емисии и тяхното депониране и алтернатива за газ, но не само.

Проблемът с бъдещето на въглищните региони е социален, при евентуално затваряне на централите и мините трябва да дадем позитивен сигнал за бъдещето на хората, заети в тези сектори. Досега по този въпрос не е работено и никаква стратегия не е разработвана. Това е нещо, което служебното правителство започна да разработва. Стартът е с обявяването на три възможни дати за затваряне на въглищното производство, които трябва да минат през одобрението на парламента“, изтъкна пред БНР министър Живков.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"