fbpx

Уговаряме Брюксел да не затваряме въглищните тецове през 2036-та

Водят се преговори и полагаме всички усилия датата за затваряне на въглищните централи да не е 2036 година, както бе декларирано пред Европейската комисия през 2019 година. Това заяви в Стара Загора президентът Румен Радев, попитан за бъдещето на Маришкия басейн. По думите му, стремежът е максимално да бъде отдалечен срокът за затваряне на ТЕЦ Марица Изток.

Припомняме, основно изискване на Брюксел към националния ни план за възстановяване, който в момента се финализира от служебния кабинет за внасяне, е датата за затваряне на въглищните тецове.

Радев подчерта, че стремежът е не само отдалечаване на затварянето, а да се направи така, че Марица Изток да остане енергийното сърце на България в далечна перспектива – и на въглища, и на улавяне на въглеродните емисии и тяхното депониране и алтернатива за газ, но не само.

По думите на президента се работи с водещи български университети и чужди специалисти, за да може в района да се внедрят най-съвременните технологии. Има огромна територия, която да бъде използвана за соларни панели, а също и за водородни технологии, уточни Румен Радев.

Президентът посочи, че важното е това всичко да се организира по много добър начин да работи заедно на тази територия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"