fbpx

Бизнесът предложи два варианта за минимум 900 млн. лева пряка подкрепа по Плана

В писмо до министъра на икономиката Даниела Везиева работодателските организации потвърдиха становището си, че, предвид потребностите на българските предприятия, ще приемат за достатъчни само мерки, чрез които пряката подкрепа за бизнеса ще се определи на не по-малко от 900 милиона лева – толкова, колкото са били предвидените средства по Програмата за икономическа трансформация във втория вариант на Националния план за възстановяване и устойчивост.

Работодателите предлагат на министъра два варианта за тази сума, като в тях са включени както европейско, така и частно финансиране на отделните дейности.

В първия вариант, където пряката подкрепа е 940 млн. лева, за Направление „Растеж“ са предложени 700 млн. лева, от които най-голямата сума е 420 млн. лева за „Технологична модернизация чрез безвъзмездно финансиране на конкурентен подбор“. От ресурса могат да се възползват МСП, както и малки дружества със средна пазарна капитализация от приоритетните икономически дейности, идентифицирани и изведени на национално и регионално ниво съгласно Националната стратегия за малките и средни предприятия 2021-2027.

За „Зелен преход и кръгова икономика“ са поискани 460 млн. лева, от които 220 млн. за реализирана на грантова схема за инсталиране на системи за ВИ за собствено потребление в комбинация със съоръжения за локално съхранение на произведената енергия и 240 млн. за преход към кръгова икономика.

Общата сума на европейското финансиране (пряка подкрепа и финансови инструменти) е 1,2 млрд лева.

Отделно бизнесът предлага 1 340 000 000 лв. частно финансиране.

Вторият вариант е за 930 млн. лева пряка подкрепа, като общата дума е същата – 1,2 млрд. лева.

Разликата с първото предложение е, че за Направление „Растеж“ се включват 70 млн. лева за „Дялови интрументи за растеж“ за сметка на „Гаранционен интрумент за растеж“, където остават 60 млн. лева. С 10 млн. са намалени и парите (410 млн. млн. лева) за „Технологична модернизация чрез безвъзмездно финансиране на конкурентен подбор“ срещу 420 млн. в първия вариант, предложен на министъра на икономиката.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"