fbpx

Постигнахме знаменателна сделка, обяви ОИСР за приетия 15% глобален данък

Голямата реформа на международната данъчна система, финализирана днес в ОИСР, ще гарантира, че многонационалните предприятия ще бъдат обект на минимална 15% данъчна ставка от 2023 г., гласи съобщение на сайта на организацията.

От него става ясно, че сделката е одобрена от 136 държави и юрисдикции, представляващи повече от 90% от световния БВП. По този начин ще бъсат преразпределени над 125 милиарда щатски долара печалби от около 100 от най-големите и най-печелившите МНП в страни по света, което гарантира, че тези фирми плащат справедлив дял от данъците, където и да работят и генерират печалба.

Решението с двата стълба ще бъде представено на срещата на финансовите министри на Г-20 във Вашингтон на 13 октомври, след което и на срещата на върха на лидерите на Г-20 в Рим в края на месеца.

Изтъква се, че глобалното споразумение за минимален данък не се стреми да премахне данъчната конкуренция, но поставя многостранно договорени ограничения върху него и ще по силата на договореното страните ще събират около 150 милиарда щатски долара нови приходи годишно.

Първият стълб ще осигури по-справедливо разпределение на печалбите и данъчните права между страните по отношение на най големите и печеливши многонационални предприятия. Той ще преразпредели някои данъчни права върху МНП от техните родни страни на пазарите, където те имат стопанска дейност и печалба, независимо дали фирмите имат физическо присъствие там. По-конкретно, мултинационалните предприятия с глобални продажби над 20 милиарда евро и рентабилност над 10% – ще бъдат обхванати от новите правила, като 25% от печалбата над прага от 10% ще бъдат пренасочени към пазара по юрисдикция.

Вторият стълб въвежда глобална минимална корпоративна данъчна ставка, определена на 15%. Тя ще се прилага за компании с приходи над 750 милиона евро и се очаква да генерира около 150 милиарда щатски долара допълнителни глобални данъчни приходи годишно. Допълнителни ползи ще възникнат и от стабилизирането на международната данъчна система и повишената данъчна сигурност за данъкоплатците и данъчните администрации.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"