fbpx

$24 млн. награда за автоинженер, разкрил сериозен дефект в Хюндай

Инженерът по сигурността в Хюндай Ким Гуан-хо предупреди преди пет години корейските и американските власти за наличието на дефект в двигателите, след като този факт се отричаше от работодателя му. Тази финансова компенсация му е платена, заради рисковете, които е поел, за да разкрие това, което собствениците са искали да запазят в тайна, съобщава Franceinfo.

Това е епилогът на петгодишна съдебна битка. Възнаграждението на 56-годишния южнокорейски инженер е платено от американската правителствена агенция по контрола на пътната безопасност (National Highway Traffic Safety Administration (NTHSA) заради това, че е алармирал за наличието на дефекти в двигателите на някои от моделите на Хюндай, неговия бивш работодател. Така за първи път се прилага закон, приет през 2015 г. и позволяващ компенсирането на хора подали сигнали, засягащи автомобилната сигурност.

Ким Гуан-хо не си е и представял, че ще се стигне до тук. През 2016 г., в качеството си на инженер по сигурността в южнокорейската компания Хюндай, забелязва, че някои от двигателите на марките Хюндай и Киа загряват прекалено бързо до сепен, че може да възникне опасност от пожар. Той предупреждава за това прекия си ръководител, след това управлението на компанията, но последното предпочита да потули сигнала.

Освен това моделите вече са по пътищата на Южна Корея и САЩ. Въпреки корейската корпоративна традиция, според която една заповед никога не може да бъде оспорвана, инженерът решава да говори. Той информира едновременно корейското министерство на транспорта и американската NTHSA, имайки предвид, че САЩ са вторият най-голям пазар на Хюндай. Съвсем очаквано Ким Гуан-хо е незабавно уволнен. Много скоро на първите страници на вестниците се появяват новини за множество подпалили се коли.

През 2017 г. корейското правителство нарежда да бъдат изтеглени от пазара 240 000 автомобила. През 2018 г. президентът на страната Мун Дже-ин награждава инженера с медал за заслуги. През 2020 г. Агенцията по пътна безопасност на САЩ налага на Хюндай глоба в размер на 210 млн долара за това, че не е изтеглил от пазара 1,6 млн автомобила от засегнатите марки.

В комюнике за пресата Ким Гуан-хо заяви: „Щастлив съм, че бях справедливо обезщетен за рисковете, които поех. Надявам се, че тези разкрития ще стимулират цялата автоиндустрия, а не само Хюндай, да предприемат действителни мерки от гледна точка на сигурността“.

Тази седмица Ким Гуан-хо получи 24 млн долара. Това е една малка част от глобата, платена от Хюндай. Компанията декларира оборот в размер на повече от 30 млрд. долара.

Това възнаграждение не е само за възстановяване на справедливостта. Това дава ясно послание за тези, които знаят, но не смеят да бият тревога от страх да не си загубят работата и да не могат да намерят нова. Ким Гуан-хо настоява занапред цялата автоиндустрия, а не само Хюндай, да променят модела и да поставят сигурността пред печалбите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"