fbpx

2662 лв. стана издръжката на тричленно семейство

За последното тримесечие на 2021 година необходимият доход за осигуряване на социално приемлив начин на живот за едно работещо лице е 1479 лева, а при двама работещи в семейство с едно дете всеки един от тях трябва да взема не по-малко от 1331 лева. Ако само единият от родителите работи, той трябва да осигурява заплата в размер не по-нисък от 2662 лв.

Тези данни излизат от традиционното изследване на ИССИ към КНСБ.

Президентът на синдиката Пламен Димитров изтъква, че към ноември миналата година данните на НСИ показват, че под заплатата за издръжка за едно работещо лице (1479 лв.) са 1,5 млн. българи. Над заплатата за издръжка са 34,4 процента от осигурените лица или 803 хиляди българи.

През миналата година брутната заплата за издръжка за всеки един от двама работещи родители с едно дете е нараснала със 117 лв. За работещ, който живее сам, тя се е увеличила със 130 лв. от началото на 2021 г.

Данните сомат още, че необходимият нетен месечен доход за издръжка на едно работещо лице от едночленно семейство достига през декември до 1147,92лв. Тази стойност е формирана на базисна потребителска кошница за храна, жилище, образование, здравеопазване, облекло, транспорт и съобщения, развлечения и почивка

Нарастването на дохода за издръжка през 2021 се дължи на ускорения ръст на потребителските цените, обуславящо се от:

  • Базовите ефекти от ограничителните мерки през 2020 г. и замразената икономическата активност. Цените в някои сектори се намалиха и съответно през 2021 се възстановяват до предишните си нива.
  • Нарушения в логистиката и доставките на стоки, което доведе до недостиг на редица стоки;
  • Драстично покачване в цените на ел. енергията и природния газ. Природния газ повишение с около 5 пъти; Цената на електроенергията за бизнеса с около 4 пъти;
  • Ръст на цените на петрола на международните борси. Нарастване с 55% от началото на годината; а скокът на цените на горивата – бензин и дизел с над 38%;
  • Повишаване на цените на основни суровините на международните пазари;
  • Ръст на цените на производител в промишлеността с 31% през м. ноември на годишна база
  • Не навременни правителствени мерки за компенсиране на тока за бизнеса.

От началото на годината (при база м. декември), доходът необходим за издръжка нараства с 9.7%, а на тримесечна база с 4.1%.

Темповете на изменение на необходимия месечен доход за издръжка през първата половина на годината основно се диктуват от нарастването на хранителните стоки. От втората половина на годината възходящия тренд се ускорява, както за хранителните, така и за нехранителните стоки и услуги.

По-забележимо нарастване от началото на годината се наблюдава при групите:

  • Групата „Хранителни стоки“ нараства с 9.8% на годишна база и с 4.2% спрямо предходното тримесечие. Разходът за храна достига до  417 лв. за 1 работещо лице. На годишна база забележимо нарастване се отчита при стоки от първа необходимост, които традиционно присъстват на българската трапеза и имат по-високи нормативни разходи в домакинските бюджети:
    • „Хляб и зърнени храни“ с 11.1%. Общото увеличението на цените на хлебните изделия е с 15.4%, при брашното с 16.5%;
    • „Мляко и млечни продукти“ с 10.5%, като по-силно изразено е нарастването при групата на сирената и кашкавалите в диапазон от 13.6 до 16.1%. В абсолютни величини нарастването на киселите млека е с около 10-15 ст., докато при сиренета и кашкавали с около 1-1,50 лв.;
    • „Животински и растителни масла“ нарастват с 25.8%, като само слънчогледовото олио e с 36.5%. В рамките на годишен период увеличението е в диапазон 1, 20 – 2 лв.
    • Яйца с 11.7%;
    • Зеленчуци с 20.9%, по-осезаемо нарастване се наблюдава при картофи с 44%, моркови с 12%; зрял фасул с 11.2% и леща с 34.6%.
    • Захар и захарни изделия с 8.1%. Захар (кг) нараства с повече от 30 ст. на годишна база (с около 15%);
    • Повишението на хранителните стоки се отрази върху нарастването на цените на услугите в заведения за обществено хранене, които достигат ръст до 13.1%. По-силно е изразено нарастването в заведения за бързо хранене с 16%; Храни за бърза консумация с 14.9%.



Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"