fbpx

Bank of England вдига отново лихвите в опит да спре ръста на инфлацията

Английската централна банка повиши лихвените проценти за втори път от три месеца, в опит да ограничи бързото покачване на разходите за живот, съобщава БиБиСи.

Увеличението до 0,5% от 0,25% идва, след като банката заяви, че инфлацията е на път да достигне 30-годишен връх, като измерена чрез индекса на потребителските цени, да достигне връх от 7,25% през април и средно близо до 6% за 2022 г.

Това е доста над целта на Банката от 2% и би било най-бързият ръст на цените от 1991 г., като се очаква те да се покачват по-бързо от заплащането, което ще доведе до най-големия натиск върху финансите на домакинствата от десетилетия.

Бързото покачване на цените накара някои членове на Комитета за парична политика (MPC) на банката да поискат по-голямо увеличение на лихвите. Четирима от деветимата членове са гласували за увеличаване на лихвите до 0,75%, за да успокоят опасенията, че покачването на цените може да стане по-устойчиво.

От Bank of England предупреждават, че нарастващите разходи за газ и електроенергия ще продължат да повишават цените в цялата икономика, като има нарастващи признаци за по-широк ценови натиск в икономиката.

Цените на домакински уреди са се покачили с почти 10% през последната година, а очакванията са цените на храните и наемите също да се повишат в краткосрочен план.

Изтъква се, че тази година е имало „съществено увеличение на заплатите“, като средният работник е получил увеличение с 5%, според проучване на Банката. Въпреки това не се очаква увеличението на заплатите да бъде в крак с инфлацията.

Последният доклад за паричната политика на банката прогнозира, че доходите след облагане с данъци ще паднат с 2% тази година, след като се вземат предвид нарастващите разходи за живот. Това представлява най-големият спад в заплащането от 1990 г.

Въпреки това „острият“ недостиг на персонал в сектори като хотелиерство, инженеринг, строителство и ИТ означава, че много работодатели предлагат на персонала „ad-hoc“ бонуси, за да ги задържат.

Очаква се бързото разпространение на варианта Omicron да удари растежа тази година, като икономиката стагнира през първите три месеца на 2022-ра, Банката също намали годишната си прогноза за растеж за 2022 г. от 5% на 3,75%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"