fbpx

34% от българите са в риск от бедност заради ниско образовани родители

Изследване на Евростат установява, че е по-вероятно наследниците на ниско образовани родители да живеят в бедност, когато достигнат зряла възраст.

През 2019 г. процентът на риск от бедност в ЕС е бил повече от два пъти по-висок за възрастни (от 25 до 59 години), чиито родители са с ниско ниво на образование (20,3%), отколкото за хората, чиито родители са постигнали високо ниво на образование (8,6%). Съответно – 12,0% за хората, чиито родители са със средно ниво на образование.

Делът на хората в риск от бедност заради родители с ниско ниво на образование е над 20% в 10 държави-членки на ЕС (Естония, Гърция, Люксембург, Испания, Италия, Полша, Литва, Латвия, България и Румъния), с най-високият процент е регистриран в Румъния (37,4%).

България е непосредствено след северната ни съседка с 33.7%. Прави впечатление, че у нас има ръст на риска от бедност заради слабо образовани родители спрямо 2011 година (28.4).

За разлика от тази група от 10 страни, най-ниските нива се наблюдават в Чехия (9,3%) и Дания (9,4%), както и в Холандия и Финландия (и двете 10,3%).

От друга страна, най-висок процент на риск от бедност сред хората с високо образовани родители е в Австрия (14,8%) и Швеция (12,7%), докато най-ниските нива са регистрирани в Чехия (2,3%) и Румъния (3,2%). България е по средата, с около 4%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"