fbpx

Война в Украйна би имала тежки икономически последствия и за Европа

Според сведения на американското разузнаване Русия би могла да предприеме мащабна военна офанзива в Украйна. Джо Байдън ще води днес онлайн разговори с Владимир Путин в опит да го разубеди. Ако се възобновят военните действия, икономиката ще пострада във всички засегнати страни, коментира RFI..

На първо място Украйна, която изживява нов икономически подем. Преди няколко дни президентът Зеленски обяви триумфално, че БВП ще надмине 190 млрд. долара през тази година, което е най-високото равнище след обявяването на независимостта. Значението на този факт е още по-голямо, като се има предвид, че страната беше лишена от една четвърт от своите богатства след окупацията на Крим от Русия и след фактическото отделяне на Донбас през 2014 г. Украйна успя да преориентира голямата част от търговските си взаимоотношения към Запада. Западната част на страната се превърна в инкубатор на предприятия, новите технологии и туризмът бележат подем благодарение на клиентите от Залива, бързо се развива и селското стопанство. Пандемията предизвика рецесия в Украйна, но икономиката бързо се възстанови през тази година и публичният дълг се задържа под 50% от националното богатство.

Този подем може бързо да бъде ликвидиран при нападение от страна на руската армия.

В продължение на 7 години украинската икономика доказа своята устойчивост и приспособимост към войната. Но в случай на въоръжен конфликт тя е тази, която ще плати цената. Могат да възникнат проблеми с топлоснабдяването през зимните месеци, когато температурите са ниски, тъй като Украйна все още зависи от руския газ за битовото потребление. Воденето на война означава и мобилизация на армията, което ще доведе до недостиг на работна ръка в украинските предприятия.

Тези перспективи ще се отразят върху пазара на дълга. Стойността на украинските облигации, които бяха много търсени от инвеститорите, рязко спадна презд ноември именно от опасенията за ескалация на напрежението. В тази твърде несигурна ситуация Украйна продължава да се ползва с подкрепата на МВФ и Европейския съюз. В замяна на това обаче те очакват истинско оздравявване на икономиката, която продължава да бъде белязана от корупцията и всемогъществото на олигарсите.

От своя страна Русия ще бъде изложена на засилените санкции от страна на Европейския съюз

Може да се засили финансовият натиск, като напълно се блокират авоарите на руските банки, включително и на Централната банка. Това би била крайната мярка, за да се изолира руската икономика от международните финансови потоци. Може да се очаква ембарго върху петрола и дори върху руския газ. Това би била най-голямата заплаха, тъй като въглеводородите са основният източник за валута и данъчни постъпления за Русия. Щетите за руската икономика ще бъдат колосални. А икономическите ползи от тази авантюра не са очевидни. Поемането на контрола върху нови територии и тяхната експлоатация ще бъде силно затруднено в момент, когато икономическата активност се препятства от санкциите. Балансът приходи/разходи е явно негативен. Това са част от аргументите, които биха могли да разубедят Кремъл от преминаване към активни действия.

Ембарго върху руския газ ще има негативни последици и за Европа

Една трета от доставките на природен газ за Европа зависят от Газпром. Ако продажбите на руски газ бъдат забранени, това би довело до развихрянето на най-тежката енергийна криза в историята. А като следствие от това и голяма инфлация. Това ще разклати допълнително икономиките, засегнати вече от Ковид-кризата.

Само губещи ще има от връщането на войната на границите на Европа. Затова засегнатите страни ще направят без съмнение всичко възможно, за да се предотврати тази катастрофа.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"