fbpx

45% от внасяния петрол в Индия е руски

През юли Индия запазва дела на доставките на петрол от Русия в общия обем на вноса на ниво от 45%, както и през юни, сочи септемврийският доклад на ОПЕК, цитиран от ТАСС.

По данни на аналитичната агенция Kpler, посочени от ОПЕК, Ирак е осигурил 17% от петролните доставки, а Саудитска Арабия – 9%, както и през предходния месец. В същото време общият обем на вноса на петрол от Индия през юли е намалял с по-малко от 1% спрямо юни – до 4,6 милиона барела на ден (b/d).

Освен това, според ОПЕК, през юли Русия е осигурила 17,6% от общия внос на петрол в Китай срещу 18% през юни. На Саудитска Арабия се падат 15% от доставките, на Малайзия – 14,7%, а на Ирак – 10,9%. Като цяло вносът на петрол в Китай през юли е намалял с 12% спрямо юни и за първи път от септември 2022 г. е малко под нивото от 10 милиона барела на ден.

Данните сочат още, че Русия през август 2024 г. е намалила производството на петрол с 29 хил. барела на ден (б/д) – до 9,059 млн. б/д, но е превишила плана в рамките на споразуменията по сделката ОПЕК+ с 81 хил. б/д,.

В същото време през август Русия, като се вземат предвид всички доброволни съкращения на производството на петрол в рамките на споразуменията на ОПЕК+, е трябвало да намали производството до 8,978 милиона барела на ден. По този начин планът за добив на петрол е надхвърлен с 81 хиляди барела на ден.

От първото тримесечие на 2024 г. осем страни от ОПЕК+ доброволно намаляват производството на петрол с 2,2 милиона барела на ден. В същото време Русия през първото тримесечие е намалила доставките на петрол за световните пазари, а не производството, с 500 хиляди барела дневно. През второто тримесечие спадът на показателите вече се дължи както на износа, така и на производството. А през третото тримесечие Русия трябва само да намали производството и да го запази на ниво от 8,978 милиона барела на ден.

Въпреки това няколко месеца подред Русия превишава нивото на производство, договорено по споразуменията на ОПЕК+. Русия, подобно на други „длъжници“, постепенно компенсира недостатъчно намалените обеми на производство. Според графика, който Москва е представила на секретариата на ОПЕК+, компенсациите за съкращенията на производството ще се осъществят през октомври – ноември 2024 г. и от март до септември 2025 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"