fbpx

А1 обвини Нинова в популизъм и я поучи каква всъщност е ролята й

24 часа, след като министърът на икономиката Корнелия Нинова обяви, че заповедите на КЗП, забраняващи на Теленор и А1 да индексират цените са факт, от А1 определиха това за популизъм.

Те наричат случващото се „политически отпор“, продиктуван от популизъм, а не от най-добрия интерес на потребителите.

Министерството на икономиката е обвинено, че вместо да се фокусира върху истинските икономически проблеми, „търси лесни начини за отвличане на вниманието, като атакува една от индустриите, която открито и прозрачно комуникира с клиентите си предстоящи промени на цени“.

От А1 обясняват на икономическото ведомство, че ролята му е да намери най-добрия баланс между нуждите на бизнеса и тези на крайните потребители. „Инфлацията и растящите цени поставят фирмите пред сериозни предизвикателства да продължат да работят нормално в полза на клиентите и обществото. За съжаление комуникацията не се провежда с цел намиране на взаимноизгодно решение, а чрез натиск и непазарни послания, което за нас е напълно неприемливо, се изтъква още в позицията на телекома.

От А1 изразяват готовност да съдействат на Министерството на икономиката и индустрията да работи по осветляването и разрешаването на истинските проблеми на нашата индустрия като пиратството на авторски ТВ права, избягване заплащане на ДДС и други данъци, ползване на незаконни фиксирани мрежи.

Иначе те потвърждават, че са получили заповедта на КЗП, като отбелязват, че тя не забранява индексацията по принцип, а означава, че не се приема планът на компанията да извърши индексацията на една стъпка, вместо на две, като я отложи максимално във времето.

Това означава, че никой не оспорва правото ни да индексираме, заявяват от телекома, като изтъкват, че тази възможност е залегнала в договорните отношения от много години и никога досега не е ползвана.

Имахме правната възможност да индексираме и миналата година, както и в началото на тази, но не го направихме. До последно се опитвахме да поемем удара от инфлацията и да не повишаваме цените си, но в дългосрочен план това вече е невъзможно, затова увеличението е неизбежно, макар и в минимален размер“, заявяват още от А1.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"