fbpx

Аналогово и хартиено поколение доминират на пазара на труда у нас

България следва неблагоприятните демографски тенденции в Европа и света, но поради интензитета и спецификата на процесите, се нареждаме сред първите места по загуба на население и застаряване на работната сила.

Това е сред заключенията от проект „Съвместни действия на социалните партньори за адаптиране на работната среда към специфичните възрастови потребности на различните генерации, с цел насърчаване на по-дълъг трудов живот и способност за работа“, реализиран от Българската стопанска камара  и финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

Всяка година работната сила намалява с 40-60 хил. души. В последните 15 години икономическата активност и заетостта на лицата в предпенсионна и пенсионна възраст в България се увеличава значително и е най-голяма спрямо всички останали възрастови групи. През 2019 г. в България 55% от мъжете и 44% от жените на възраст 55-74 години са икономически активни, изтъква д-р Томчо Томов – ръководител на Националния център за оценка на компетенциите.

По думите му, значителна част от хората в трудоспособна възраст (предимно над 40 г.) са с хронични заболявания. Най-разпространени са артериална хипертония (22%), хронична обструктивна белодробна болест – ХОББ (10%), диабет (8,2%). Хората с хронични заболявания и близките им, които неформално полагат грижи за тях, се сблъскват със сериозни затруднения в достъпа до пазара на труда или с оставането им на работа. Това води до финансови затруднения, социално изключване, влошаване на здравето и нарастваща нужда от медицинско обслужване.

Представители на социалното министерство споделят, че през 2000 г. излизащите от пазара на труда 100 души са били замествани от нови 124 души, а днес на 100 излизащи от пазара на труда се падат 64 заместващи, което в перспективата на следващите 30-40 години ще влоши допълнително ситуацията на пазара на труда. „Затова трябва да работим за удължаване на трудовия живот, категорични са експертите.

В тази връзка една от водещите цели на проекта е насърчаването на здравословен и продължителен трудов живот- процес, който обхваща всички възрастови етапи от жизнения цикъл и включва съобразени с възрастовото многообразие политики и мерки за: оценка на риска; управление на безопасността и здравето; адаптиране на работните места; превенция на увреждания, рехабилитация и създаване на условия за връщане на работа.

Оползотворяването на „сребърния човешки капитал“ изисква по-ефективни и целенасочени действия от страна на държавата и работодателите“, смята Томчо Томов. Той представя и основните мерки, за които БСК ще настоява:

  • Осъверменяване на трудовото законодателство;
  • Ресурсно обезпечени мерки за мобилност и реинтеграция на трудоспособните над 50 г.;
  • Въвеждане на частично пенсиониране и запазване на заетост чрез договор за обучаване на по-млади работници;
  • Данъчни облекчения и субсидии при наемане на работници над 58 г.;
  • Съфинансиране от държавата на менторите в предприятията;
  • Нормативно регулиране на секторните квалификационни фондове.

От направените в рамките на проекта анализи става ясно, че на пазара на труда в България присъстват четири специфично обособени поколения работна сила, които имат известни сходства, но и все по-задълбочаващи се различия в своите потребности, ценности, мотивация, очаквания, нагласи, начин на общуване, поведенчески модели, отношение към технологиите, към труда, към промяната и към авторитетите – Поколение Т, Поколение Х, Поколение Y и Поколение Z.

Изследването представя и два примера за различия в нагласите.

Отношение към промяната:

  • Z – Вътрешна необходимост. Неудовлетвореност от сегашното положение. Висока толерантност. Умерена тревожност
  • Y – Вътрешна необходимост. Ново предизвикателство. Шанс за успех. Висока толерантност. Увереност в способностите
  • Х – Външна необходимост. Заплаха за сигурността, стабилността и предвидимостта. Ниска толерантност и висока тревожност. Открита съпротива
  • Т – Външна необходимост. Заслугите са останали в миналото. Ниска толерантност и висока тревожност. Неувереност в способността да отговори на новите изисквания. Скрита съпротива.

Мотивация:

  • Z – Работят, за да се усъвършенстват и забавляват. Високо възнаграждение. Реномирана фирма и съвременна технология. Разнообразие и предизвикателства. Обучение.
  • Y – Работят, за да постигат и успяват. Възможност за развитие. Справедлива оценка и незабавни стимули. Ефективна организация. Автономност и самостоятелност.
  • Х – Работят, за да живеят. Високо възнаграждение. Предвидимост и стабилност. Компетентно ръководство. Без строги правила. Умерено натоварване. Добри взаимоотношения.
  • Т – Живеят, за да работят.  Сигурност на работното място. Здравословни условия на труд. Ясни и стриктни правила. Уважение и зачитане. Възможност за предаване на знания и опит.



Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"