fbpx

Френската КЗП съди доставчици на ток за лоши практики спрямо клиентите

В условията на безпрецедентен ръст на цените на енергоносителите някои доставчици на електроенергия повишиха значително тарифите си, без за това да уведомят клиентите си по ясен и категоричен начин. Асоциацията на потребителите във Франция (CLCV) даде на съд четирима от тях за практики, които тя счита за подвеждащи и злоупотребяващи, съобщава Capital.fr.

„Промени в условията“. Когато един доставчик на електроенергия* се свърже с вас, за да ви информира за предстоящи промени в условията на договора ви, това по никакъв начин няма да се отрази добре на портфейла ви. А в настоящите условията на ръст на цените на енергоносителите, това може да ви излезе доста солено. В свое комюнике от 30 ноември Асоциацията за защита на потребителите (CLCV) съобщава, че е дала на съд четирима доставчици на електроенергия: ekWateur, GreenYellow, Mint Energie и Ovo Energy, които обслужват общо между 500 000 и 600 000 клиенти във Франция за това, че извършват продажби без предварителна заявка, че прилагат подвеждащи търговски практики и за злоупротреба с търговското си положение.

Изправени пред бурното нарастване на цените на енергията на пазара на едро, някои алтернативни доставчици се видяха принудени да повишат значително тарифите си, за да избегнат фалита. Едни заложиха на промяна на абонаментната такса, а други – на цената на кW/ч. Проблемът е, че в редица случаи клиентите бяха предупредени за това само с e-mail или sms с неясно съдържание. „Изпратените на потребителите съобщения са лишени от конкретика. Един доставчик, например, изпраща mail на клиентите си, с който ги уведомява за промяна в цената и им изпраща цялата нова тарифа, която ще се прилага занапред. Но всеки клиент трябва сам да прави изчисления, за да разбере какво ще трябва да плаща“, разкрива Франсоа Карлие, изпълнителен директор на CLCV. Практика, която неговата асоциация счита за подвеждаща.

Някои доставчици не се колебаят да променят условията на договора. Във Франция голяма част от клиентите имат договори с доставчиците с т.нар. „индексирана оферта“. Според нея цената на електроенергията се определя от „регламентираната тарифа“ минус някакъв процент. Регламентираната тарифа е тази на бившите държавни доставчици на ел-енергия във Франция EDF и Engie. Сега търговците променят договора като обвързват тарифите си с колебанията на цените на пазара на едро. В този случай клиентите получават съобщение, че могат да откажат, но при липсата на отговор се приема, че се съгласяват с предложението. „Което поставя въпроса за изричното съгласие“, се възмущава изпълнителният директор на CLCV. „Тъй като в два случая констатирахме много съществено увеличаване на тарифитие: +25% при единия и +40% при другия“, продължава той.

На фона на повишаването на цените и промените в договорите CLCV препоръчва на потребителите да бъдат особено бдителни при получаването на съобщения, особено по електронната поща, защото може да се окаже, че имат голямо завишение на цените.

Трябва да отбележим, че практиките, които представяме пред съда се появиха внезапно с повишаването на цените на пазара на едро, което поставя въпроса за ефективността и възможността за реакция на тези доставчици“ се казва в комюникето. CLCV напомня, че голямата част от алтернативните оператори са само „виртуални доставчици“, тъй като нямат никакъв производствен капацитет. Това ги прави зависими от колебанията на пазара и може да бъде много опасно, след като не разполагат с достатъчни количества ел-енергия, за да отговорят на търсенето на своите клиенти.

Тази липса на покритие поставя ключов проблем и трябва CRE (Комисията за енергийно регулиране) и обществените органи да се разберат помежду си. Защото рискът в крайна сметка остава за потребителите“, завършва Франсоа Карлие. Припомня се, в случай на фалит на доставчик неговите клиенти се прехвърлят автоманично към „гаранционен“ доставчик, за да се избегне прекъсването на тока. Но така се излагат на опасността от ново увеличаване на цената.


*В България битовите потребители на еленергия все още са защитени, тъй като са на регулирани цени, които се определят от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)

Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"