fbpx

Регион в България с най-ниска цена в ЕС на обработваемата земя

Сред държавите-членки на ЕС Холандия регистрира най-високата изкупна цена за един хектар обработваема земя в ЕС (средно 69 632 евро през 2019 г.), сочат данните на Евростат.
Цената на обработваемата земя във всеки регион на Холандия е над всички други налични национални средни стойности в ЕС.

Въпреки това, сред регионите на ЕС, за които са налични данни, най-високите цени за обработваема земя са в испанския регион Канарски острови (средно 120 477 евро на хектар през 2020 г.).

Средната цена за България е 5328 евро на хектар, но в страната ни е регионът, където земята струва най-малко – Югозападен, средно 2 051 евро. Най-скъпата обработваема земя у нас е в Североизточния регион – 7516 евро за хектар.

Иначе обработваемата земя като средна стойност е най-евтина в Хърватия, където хектар е струвал средно 3 440 евро през 2020 г.

Нивото на цените на земята зависи от редица фактори, независимо дали са национални (закони), регионални (климат, близост до мрежи) и локализирани фактори на производителност (качество на почвата, наклон, дренаж и т.н.), както и от пазарното търсене и предлагане (включително влиянието на правилата за чуждестранна собственост).

Във всички региони на ЕС, за които са налични данни, обработваемата земя е по-скъпа от постоянните пасища (до 20 пъти по-скъпа на гръцките острови в Северно Егейско море и в испанския регион Мурсия). По същия начин в почти всички региони поливната обработваема земя е по-скъпа от неполивната.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"