fbpx

Азербайджан иска да разшири нефтогазовото си присъствие в Европа

Азербайджан има намерение да разшири присъствието си на европейския газов пазар. Това заявява президентът Илхам Алиев в обръщението си по време на откриване на Бакинската енергетична седмица и 27-то международно изложение „Каспийски нефт и газ“, съобщава ТАСС.

По думите на Алиев през изминалата 2021 година Азербайджан е експортирал 22 млрд. куб. метра газ, а през настоящата година плановете са количеството да бъде увеличено до 24 млрд. „Това ще зависи от въвеждането в експлоатация на нови находища, тъй като нашият газов потенциал не се ограничава само с находището Шах-Дениз“, изтъква Алиев.

Той отбелязва, че Европа има голяма нужда от азерските нефтогазови ресурси и Азербайджан като отговорна страна взима това под внимание. Алиев изтъква, че сега трябва да се мисли за строителството на нови връзки и интерконектори.

В същото време азерският президент отбелязва, че за увеличаване на експорта е необходимо време. „Потенциалните потребители трябва да разберат, че за една година ние не можем да увеличим добива. Трябват нови договори, нова инфраструктура. Затова в момента мислим над разширяване на пропускателната способност на действащите тръбопроводи, сред които Трансанатолийският и Южнокавказкият“, заявява още Илхам Алиев.

Припомняме, България разчита много на азерския газ, след като Русия спря доставките до страната ни, а и защото той е по-евтин от руския. Очаква се от първи юли, по новия интерконектор с Гърция, да получаваме пълния обем от договорен газ с Баку.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"