fbpx

В капана на инфлацията британците се втурват към продоволствените банки*

В много градове на Острова все повече хора започват да ползват продоволствените банки. Техният  брой е значително по-голям, отколкото преди Ковид-пандемията, пише в свой репортаж Capital.fr**.

Инфлацията във Великобритания достигна най-високото си ниво от 40 години и потребителските цени скочиха с 9%. Това доведе до рязко влошаване на положението на много британци. В Брадфорд, в северната част на Англия, постоянен поток от хора се насочва към продоволствената банка. Те са принудени към това от най-тежката криза, засегнала цената на живота, от десетилетия насам, която предизвиква опасения за предстоящата зима.

Продоволствената банка на стария индустриален град с 500 000 жители в момента обслужва два пъти повече нуждаещи се, отколкото преди пандемията. „Откакто работя като доброволец, броят им непрекъснато се увеличава“, констатира 33-годишният Карл Керъл, който, преди да предложи помощта си, се е ползвал от нея през 2019 година. „Остават ми едва 40 лири, след като съм платил всичките си задължения“, обяснява той пред AFP.

Саймън Джексън, безработен, на 43 години, бивш работник в супермаркет, който ползва помощ за здравната си осигуровка, идва тук от февруари. „Тежко е в днешните времена…“. След като си плати сметките, не му остава много от 900-те лири месечна помощ за храна. Повишаването на цените влошава още повече нещата. „Места като това спасяват живот“ и „помага наистина да направиш избора между отопление и храна“, обяснява той.

Според Trussell Trust charity, в нейните 1400 пункта през изминалата година са раздадени 2,1 млн пакета, от които 830 000 за деца. Това е с 14% повече от времената преди пандемията. В пункта в центъра на Брадфорд раздаването се прави три пъти седмично и е ограничено до три пакета на шест месеца, за да могат да се задоволят всички нуждаещи се. Тук се предоставят основни хранителни продукти: хляб, хлебни изделия и варива, супи, консервирани храни, макаронени изделия, зеленчуци, бисквити, захар, чай, кафе.

Скок на цените на основните хранителни продукти

Този пункт, който съществува от 2011 г., е един от тридесетината в града. В него идват около хилада нуждаещи се всеки месец, според директорката Джоузи Барлоу. Според правителствения индекс за бедността, публикуван през 2019 г., населението на града е шесто по численост, пето по доходи отзад напред и шесто по безработица. „Тези, които получават най-малко, са най-засегнати… цените на основните хранителни продукти направиха огромен скок“, подчертава директорката. Тя приема идващите пълна с енергия и с усмивка на уста, като ги ориентира в продуктите на разположение, но и ги насочва към съветниците. „Искаме да дадем пакет с храна, но също така искаме да подпомогнем действително хората да се справят със своите трудности“, обяснява Барлоу.

Тя вижда „сегмент от обществото“, в който безработни и хора на наемния труд се припокриват. За тях „наистина няма изход“, убедена е Джоузи Барлоу. „Не можем да оставим хората да живеят по този начин в кризата, с единствената мисъл само да оцелеят в дългосрочен план“.

След седмици на отлагане, правителството на Борис Джонсън обяви тези дни помощ в размер на 15 млрд. лири, предназначена за най-уязвимите при положение, че се очаква през октомври увеличение с 42% на сметките за отопление. През последния месец вече имаше едно такова от 54%. Това не е достатъчно да се разсеят страховете, че най-лошото предстои. Инфлацията, която вече достигна 9%, се очаква да се увеличи още повече през следващите месеци и да изяде допълнителната помощ. „Страхувам се от предстоящата зима“, казва директорката на продоволствената банка, „не мога да си представя как хората ще успеят да оцелеят“.

Ползващият банката Саймън Джексън очаква най-лошото за Коледа: „не толкова за мене, защото живея сам и просто ще хвърля още едно одеяло отгоре“, „но за тези, които имат деца наистина ще бъде много трудно“. Симон Хилхендс, на 34 години, има три деца, на 10, 13 и 15 години. Едното от тях е с физически увреждания, което не позволява на майката да работи на пълен работен ден. Училището я е насочило към продоволствената банка. Тя говори неохотно за положението си, но все пак споделя, че наскоро сестра ѝ се е намерила на улицата и че с повишаването на цените семейството се намира „в изключително трудна ситуация“. „Те просто експлодираха, това е някаква лудост!“, признава тя като добавя, че, въпреки пандемията, „миналата година е била значително по-лека“.

*Продоволствена банка (Food Bank) – благотворителна организация, която събира хранителни продукти от производители и търговци и ги предоставя безплатно на нуждаещите се с помощта на доброволци
**Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"