fbpx

Азербайджан увеличава капацитета на газопровода си за България, Италия и Гърция

Консорциумът Трансадриатически газопровод (TAP) е започнал предварителна работа за увеличаване на транспортирането на газ, съобщават от консорциума в отговор на запитване на Trend.az.

Изданието отбелязва, че TAP, който е европейската част на Южния газов коридор, доставя годишно осем милиарда кубически метра газ за Италия и един милиард кубически метра газ за Гърция и България.

След приключването на първия задължителен етап от пазарния тест през 2021 г., TAP стартира първия етап на разширяване и разпредели 1,2 милиарда кубически метра допълнителен капацитет годишно по дългосрочни договори, които ще бъдат налични от 2026 г. TAP ще добави един компресорен агрегат (около 15 MW) към съществуващата компресорна станция в Кипой, Гърция, и ще надстрои оборудването там“, обясняват от TAP AG.

Първоначалната работа е започнала този месец и се състои от строителни работи, свързани с подготовката на нови връзки на компресорната станция.

Управляващият директор на TAP Лука Шипати обяснява пред Trend, че няма да са необходими допълнителни тръби при какъвто и да е сценарий за разширяване на инфраструктурата.

Дизайнът на TAP и Южния газов коридор като цяло дава възможност да се удвои капацитетът до 20 милиарда кубически метра годишно поради допълнителни компресорни агрегати и станции. За първия етап на разширение (с 1,2 милиарда кубически метра газ годишно) не са необходими допълнителни компресорни станции“, казва той.

По думите му, ако има пазарен интерес за пълно разширяване и евентуално удвояване на първоначалния капацитет на TAP, ще трябва да бъдат построени две допълнителни компресорни станции – една в Гърция и една в Албания – за увеличаване на доставките на газ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"