fbpx

Шефът на OpenAI пусна своя криптовалута, насочена само към хора

Worldcoin, проектът за криптовалута, основан от изпълнителния директор на OpenAI Сам Алтман, стартира днес, информира Ройтерс.

Основното предложение на проекта е неговият World ID, който компанията описва като „цифров паспорт“, за да докаже, че неговият притежател е истински човек, а не AI бот. За да получи World ID, клиентът се регистрира, за да направи лично сканиране на ириса с помощта на „кълбото“ на Worldcoin, сребърна топка с размер приблизително колкото топка за боулинг. След като сканирането на ириса на кълбото потвърди, че лицето е истински човек, то създава World ID.

Компанията зад Worldcoin е базираната в Сан Франциско и Берлин Tools for Humanity.

Проектът има 2 милиона потребители от своя бета период и с пускането в понеделник Worldcoin разширява операциите по „обикаляне“ до 35 града в 20 държави. Като мотивация тези, които се регистрират в определени държави, ще получат токена за криптовалута WLD на Worldcoin.

Цената на WLD се покачи в началото на търговията в понеделник. На най-голямата борса в света, Binance, той достигна връх от $5,29, а в 10:00 GMT бе $2,49 след началната цена от $0,15, след като е отбелязал $25,1 милиона обем на търговия, според уебсайта на Binance.

Блокчейните могат да съхраняват световните идентификатори по начин, който запазва неприкосновеността на личния живот и не може да бъде контролиран или затворен от нито един субект, казва съоснователят Алекс Блания пред Ройтерс.

Проектът демострира, че световните идентификатори ще бъдат необходими в ерата на генеративни AI чатботове като ChatGPT. Световните идентификатори могат да се използват, за да се направи разлика между реални хора и AI ботове онлайн.

Алтман изтъква пред Ройтерс, че Worldcoin може да помогне и за справяне с това как икономиката ще бъде прекроена от генеративния AI. „Хората ще бъдат свръхзаредени от AI, което ще има огромни икономически последици“, отбелязва той.

Един пример, който Алтман харесва, е универсалният основен доход или UBI, програма за социални помощи, обикновено управлявана от правителствата, където всеки човек има право на плащания. Тъй като AI „ще върши все повече и повече от работата, която хората сега вършат“, Алтман вярва, че UBI може да помогне в борбата с неравенството в доходите. Тъй като само истински хора могат да имат World ID, това може да се използва за намаляване на измамите при внедряването на UBI.

„Смятаме, че трябва да започнем да експериментираме, за да можем да разберем какво да правим“, изтъква още Алтман.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"