fbpx

Азерските газови доставки заложник на газопровода IGB, обясни отново Булгаргаз

От „Булгаргаз“ за пореден път потвърдиха, че единственото трасе за доставка на азерски газ, според договора с Баку, е интерконекторът с Гърция IGB. И фактът, че той не е готов, а и скоро няма да бъде, води до обективни затруднения и невъзможност българският доставчик да използва целия му необходим капацитет, макар че го е резервирал на дългосрочна база.

Това става ясно от отговор на „Булгаргаз“ на разпространените преди време обвинения от страна на Българската газова асоциация.

Уточнява се, че при липсата на договореното трасе на доставка, Азербайджан нама задължението да доставя на друг газопровод. И въпреки това, от Булгаргаз изтъкват, че са успели да договорят алтернативен газопровод, отстоящ на 300 км. от IGB, където приема потвърдените от азерската страна количества.

В същото време се подчертава, че доставките по този алтернативен газопровод не са равностойни на тези по IGB по отношение на тяхната сигурност и условията за извършването им. Освен това Булгаргаз няма право едностранно да изменя условията на договора за доставка на природен газ и се съобразява с възможностите и волята на азерската страна да доставя газ на алтернативен газопровод.

Цитира се също така позицията на посланика на Азербайджан у нас, според когото доставката на пълните количества договорен газ ще е възможна едва след завършването на IGB.

Припомняме, вече е ясно, че компанията, която реализира газовата връзка с Гърция няма да спази и поредния удължен срок за приключване на строежа, който е края на този месец.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"