Как да купим парцел земя в Метавселената: ръководство за начинаещи

Как да купим парцел земя в Метавселената: ръководство за начинаещи

Преди няколко години инвестирането във виртуални недвижими имоти звучеше някак абсурдно. Днес историята е много различна. Сега можете да купувате виртуална земя в дигитални светове като Decentraland (MANA) и Метавселената на хоризонта, а инвеститорите се трупат.

От този текст може да се научи повече за метавселената и как да се инвестира във виртуални недвижими имоти, за да влезете в началото на потенциалното закопуване на земя в метавселената.

Какво е метавселената?

Метавселената често се обяснява като алтернативна цифрова реалност, която представлява виртуална реалност, където хората ще могат да работят, да играят и да живеят дигитално.

Метавселената е термин и концепция, която съществува от повече от три десетилетия, но едва наскоро, след като Facebook обяви плановете си да стане компания за метавселена, идеята започна да набира популярност.

В резултат на това все повече инвеститори проучват възможности за инвестиции в това бързо развиващо се ново пространство. Купуването на виртуална земя във водещи дигитални светове е една от тези възможности.

Така че нека се потопим и проучим какво е виртуална земя и защо инвеститорите проявяват интерес и я купуват?

Недвижимите имоти са един от най-популярните класове активи в света, а сега съществуват и в цифровото пространство.

Виртуалната земя е нематериална земя, която съществува във виртуални светове. Точно като физическата земя, тя също се продава като парцели и може да бъде закупена с помощта на валутата на конкретната земя. Днес има няколко виртуални свята, които ви позволяват да купувате виртуални недвижими имоти. Decentraland е може би най-популярният от тях.

Виртуалната земя в прохождащата метавселена се продава за стотици хиляди долари.

През юни тази година парче земя беше продадено за над 900 000 щатски долара в Decentraland. И това е само един пример. В светлината на нарастващия интерес към метавселената, потенциалната ROI (възвръщаемост на инвестициите) на виртуална земя изглежда обещаваща за крипто спекулантите.

Второ, инвеститорите могат да използват своите виртуални парчета земя и да печелят доход от тях: ако притежавате виртуална земя, можете да организирате ексклузивни събития или партита и да таксувате тези, които искат да присъстват.

Например, американският рапър Snoop Dogg беше домакин на ексклузивно парти на платформата на The Sandbox с незаменими токени (NFT), за да реконструира своето имение в реалния живот. Участниците трябваше да имат NFT, който действаше като пропуск и им дава достъп до събитието.

На трето място, инвеститорите могат да генерират редовни приходи от своите виртуални земи. Например, можете да построите виртуална къща с помощта на NFT на вашата виртуална земя и да я отдадете под наем срещу месечен доход. Или създайте художествена галерия на NFT и наемете пространството на нови крипто художници, за да покажат работата си в метавселената.

Decentraland е базирана на блокчейн платформа за виртуална реалност, която позволява на потребителите да купуват земя, да играят игри, да организират събития и да взаимодействат помежду си по множество начини.

Това е най-голямата виртуална вселена в NFT пространството, която има свои собствени токени – MANA и LAND. Всяко парче ЗЕМЯ в Decentraland е с размери 16 на 16 метра и е представено като NFT. Броят на парчетата земя в Decentraland е ограничен до 90 000, което спомага за формиране на дефицит. Всеки може да купува, наема или продава земя в Decentraland или чрез OpenSea – пазар на NFT – или чрез официалния пазар на Decentraland.

След като знаем какво представлява Decentraland, по-долу е ръководство, стъпка по стъпка за това, как можете да закупите земя в Decentraland директно от неговия пазар.

Стъпка 1: Отидете до Decentraland Marketplace

За начало ще трябва да посетите Decentraland’s Marketplace и да влезете или да се регистрирате, ако все още не сте. След като влезете, прегледайте „Парцели и имоти“. След това щракнете върху „Преглед на всички“.

Стъпка 2: Изберете парцел ЗЕМЯ

Следващата стъпка е да прегледате наличните парчета земя и да изберете предпочитания от вас парцел земя. Предимството на закупуването на земя в Decentraland директно от пазара е, че можете да видите съседните райони и близостта до известни райони.

След като изберете вашето парче виртуална земя, продължете като щракнете върху него, за да прочетете подробно за него. Тук ще видите цената на земята в MANA, наличността и името на собственика. Докоснете „Купете“, за да направите покупката.

Стъпка 3: Свържете портфейла си с Decentraland Marketplace

За да направите покупката, ще трябва да се уверите, че вашият портфейл е свързан с вашия акаунт, тъй като земята ще бъде изпратена до портфейла ви като NFT, след като покупката бъде успешна и завършена.

Ако нямате портфейл, можете да изтеглите портфейли като MetaMask и Trust Wallet. Не забравяйте, че предпочитаният от вас портфейл трябва да има достатъчно MANA или Ethereum (ETH), за да направите покупката.

Освен това трябва да имате няколко допълнителни токени, за да се погрижите за таксата за газ (такса за удостоверяване на трансакцията).

Стъпка 4: Потвърдете вашата виртуална ЗЕМЯ

След като покупката приключи, можете да потвърдите своята ЗЕМЯ в портфейла си. Ако използвате Trust Wallet, можете да потвърдите същото под „Колекционерски предмети“ и под раздела „NFTs“ в портфейла на MetaMask.

Трябва ли да купувате виртуални недвижими имоти в метавселената?

Досега пазарът на виртуални недвижими имоти познава само една посока и това е нагоре. Подсилени от тласъка на Facebook към метавселената и интереса на инвеститорите, насочени към Web 3.0 и към всичко останало, свързано с метавселената, виртуалните недвижими имоти могат да се превърнат в изключително доходоносен клас активи, особено за първите инвеститори.

Въпреки това, както при всяка инвестиция, която правите, не трябва да инвестирате повече, отколкото можете да си позволите да загубите.

Въпреки че не може да се отрече, че пазарът на виртуални недвижими имоти е нараснал значително, това е сравнително нов пазар и инвеститорите трябва да направят задължителната си проверка и дълбоко проучване, преди да инвестират.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"